Spiritul de compasiune si initiativa a doi suedezi, sotii Linda si Lars Hörnberg, este un exemplu graitor ca “se poate”. Felul in care ne implicam in viata de zi cu zi, afectand cursul vietii celor cu care intram in contact, depinde doar de Noi. Alegem sa privim si sa comentam doar? … sau, hotaram sa facem ceva concret pentru a schimba o situatie ce “pare la inceput imposibil de rezolvat printr-o initiativa proprie”.

Fiecare conteza in perspectiva relatiilor sociale. Vointa umana este o forta ce nu poate fi masurata, dar care nu poate fi oprita de nimic si nimeni, mai ales atunci cand se unifica si se transforma intr-un torent ce daruie speranta zilei de maine. Un proverb romanesc spune “ca omul sfinteste locul”. Initiativa sotilor Hörnberg, “Caminul Felix Romania” este un exemplu graitor in acest sens. Nu putem decat sa uram acestei initiative un calduros “La Multi Ani” si Mult Succes in continuare. Despre istoria initiativei a doi oameni si povestile extraordinare ale celor care au “avut o nou sansa”, puteti citi aici in continuare, cat si pe siteul oficial al Caminului Felix Romania. Dar cel mai bine ar fi sa le intindeti o mana de ajutor si chiar sa-i vizitati. Cum puteti sa o faceti gasiti informatii aici.

“Căminul Felix a fost fondat în 1990 de Linda şi Lars Hörnberg. Viziunea lor a fost să poarte de grijă copiilor abandonaţi prin a le oferi şansa de a trăi în sânul unor familii iubitoare si stabile.

În acei ani, uşile proaspăt deschise ale Europei de Est au dezvăluit şi suferinţa copiilor abandonaţi. Condiţiile de trai erau precare pretudindeni în aceste ţări, dar nicăieri numărul copiilor orfani nu era aşa de mare ca în România. Cei câţiva conducători care cunoşteau situaţia au ţinut-o în secret pentru a se proteja pe ei înşişi. Nu existau programe sau resurse pentru a redresa această situaţie.

Dată fiind această realitate, a fost întocmit un plan pentru a oferi României un model nou de îngrijire a copiilor orfani. Ideea principală a fost de a oferi copiilor o familie şi un cămin familial. Programele instituţiilor de stat comuniste au creat oameni puţin adaptaţi din punct de vedere social, de cele mai multe ori pregătindu-şi “pacienţii” pentru o viaţă scurtă de mizerie.

Ideea alternativă a “familiei” a ieşit in evidenţă ca fiind cea mai bună cale de a crea copiilor condiţii pentru o viaţă normală şi de a-i integra in societate ca şi cetăţeni responsabili, cu respect de sine si faţă de semeni. Acest model ar servi ca şi fundament pentru dezvoltarea acestui concept şi în restul ţării. Drumul a fost lung.

În 1990, soţii Hörnberg şi colegii lor au primit primii doi copii abandonaţi în apartamentul lor. Ajutaţi de prieteni dedicaţi, atât români cât şi de peste hotare, lucrarea pentru copiii abandonaţi a crescut şi în câteva săptamâni soţii Hörnberg purtau de grijă unui număr de şapte copii. În acea vreme, organizaţia suedeză Erikshjälpen, împreună cu noua organizaţie Căminul Felix, au construit primul campus. Acest campus dispunea de şase cămine familiale fiecare cu o mamă şi un tată, împreună cu 16 copii. Copiii străzii şi cei din orfelinate au găsit aici un cămin primitor unde puteau să crească şi să se dezvolte până la vârsta adultă, cu un viitor şi o speranţă.

În 2001, al doilea campus a fost deschis cu ajutorul organizaţiei Assist International şi prin generozitatea unor biserici din SUA, Suedia şi Marea Britanie.

În 2002, am sărbatorit 10 ani de la înfiinţare. A fost un moment de bucurie, o ocazie de a recunoaşte binecuvântările primite şi de a celebra vieţile pe care am avut privilegiul să le schimbăm.”

Noi, cei ce suntem PROSWEDEN, le oferim tuturor celor de la Caminul Felix Romania un buchet de flori virtual.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments