evz.ro relateaza:

Potrivit unui studiu, doar 5 – 10% dintre participanții la un sondaj realizat în Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Islanda poartă masca în locurile publice. Și nu e singura măsură de siguranță de care nordicii fac abstracție. Amănunte ne oferă Le Soir.

„Chiar și Donald Trump a sfârșit prin a purta mască și purtarea ei se generalizează în lume: totuși, autoritățile din țările nordice (Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Islanda), ca și cei peste 25 de milioane de locuitori, continuă deocamdată să nu poarte mască pentru a combate pandemia de Covid-19.

Pe străzile din Stockholm, din Copenhaga, din Oslo sau din Helsinki sau chiar în supermarketuri, birouri, autobuze și metrou, e greu să găsești persoane care poartă mască, acestea limitându-se la o minoritate infimă, adesea turiști.

“Am impresia că dacă guvernul nu spune clar ‘vă sfătuim să purtați mască’, nimeni nu o va face”, estimează Camille Fornaroli, o studentă franțuzoaică, în vârstă de 21 de ani, șocată că vede atât de puține măști la Stockholm, inclusiv în metrou.

Față de coronavirus, Suedia a ales o strategie mai puțin strictă, care i-a lăsat sceptici pe vecinii săi în privința bilanțului (peste 80.000 de cazuri și 5.700 de decese). Dar în refuzul de a recomanda purtarea măștii, țările nordice au fost unanime, chiar dacă apar întrebări în ultimele zile.

“În afara Suediei, sunt foarte puține cazuri în aceste țări. Deci nu dau cu piatra în ei, atâta vreme cât au avut o distanțare socială rezonabilă și trasabilitatea cazurilor se face corect. Dar ar fi un lucru bun de făcut în plus”, explică pentru AFP KK Cheng, epidemiolog la Institutul de cercetări aplicate în sănătate din Birmingham.

“La ora actuală, masca nu are sens”, și-a menținut părerea marți directorul Sundhedsstyrelsen /autoritatea sanitară daneză n. trad./, Soren Brostrom. “Dar pe termen mai lung poate fi util în mijloacele de transport sau în altă parte? Trebuie să evaluăm acest lucru, desigur”, a spus el la televiziunea daneză DR.

Citiți mai mult pe evz.ro.

Comentati folosind contul Facebook

comments