Cinci mumii au fost descoperite in Groenlanda, toate avand o vechime de circa 500 de ani. S-au conservat pielea, muschii si chiar vasele de sange, dar si insemnele unei boli.

Analizele au scos la iveala faptul ca cei cinci sufereau de ateroscleroza, arata Live Science. Aceasta boala, cauzata de acumularile de pe peretii vaselor de sange, face ca circulatia sangelui sa fie restrictionata. E intalnita la mumiile din intreaga lume, dar pentru Groenlanda este o premiera.

Ateroscleroza este asociata cu diete bogate in colesterol, urmare a consumarii unor cantitati mari de porc, vaca sau lactate grase. Insa e clar ca cei cinci – patru adulti inuiti si un copil, toti din secolul XVI – nu mancau asa ceva.

In mod normal, aceasta boala apare odata cu varsta, insa mumiile apartin unor indivizi tineri. Acestia se hraneau cu mamifere marine si peste, mult peste. Cum pestele e bogat in acizi grasi omega 3, care aduce beneficii inimii – fapt confirmat de nenumarate studii – nu ar fi trebuit sa sufere de asa ceva.

Si atunci de ce lucrurile stateau altfel? Potrivit oamenilor de stiinta americani, cei care le-au studiat, de vina ar fi putut fi stilul lor de viata si mai ales expunerea la fum. Erau expusi la fum, cu toate elementele sale nocive, chiar in propriile case, atunci cand gateau sau conservau carnea.

ziare.com

Comentati folosind contul Facebook

comments