O minge de foc misterioasă a explodat deasupra Groenlandei la jumătatea anului, lucru ce a furnizat specialiştilor mediul perfect pentru realizarea unui test unic.

Timp de luni de zile, specialiştii nu au cunoscut prea multe detalii despre meteoritul din iulie, deşi datele iniţiale arătau că a fost una dintre cele mai energetice mingii de foc din 2018.

Conform ScienceAlert, pentru locuitorii din Qaanaaq, unul dintre cele mai nordice oraşe din Groenlanda, meteoritul a luminat cerul şi a dus la producerea unui mic şoc seismic. Evenimentul a avut loc pe 25 iulie, la 20:00, ora locală, dar pe întregul glob informaţiile privind mingea de foc au apărut o săptămână mai târziu. În cadrul unui tweet, specialistul Hans M. Kristensen afirma că explozia a avut loc extrem de aproape de o bază aeriană a Statelor Unite.

Mulţumită unei coincidenţe favorabile, specialiştii au reuşit să analizeze şi să afle mai multe detalii despre eveniment. În mai, un grup de cercetători instalau un seismometru la 70 de kilometri, nord, de Qaanaaq. Scopul proiectului SIIOS (Seismometer to Investigate Ice and Ocean Structure) este de utilizare a seismometrelor pentru măsurarea modului în care cutremurele s-ar putea produce pe alte planete şi luni, precum Europa sau Enceladus.

Informaţiile privind stratul de gheaţă ce acoperă aceste obiecte spaţiale ar putea ajuta la descoperirea şi extragerea apei în cadrul misiunilor spaţiale viitoare. Noul studiu condus de către geofizicianul Nicholas C. Schmerr, din cadrul Universităţii din Maryland, arată că senzorii au reuşit să izoleze „un posibil eveniment seismic ce avea traiectoria punctului de impact al meteoritului”. Confom datelor preliminarii, epicentrul „presupusului impact” s-a aflat în vecinătatea „gheţarului Humboldt din Groenlanda”.

 

descopera.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments