Uraganul Dagmar a cuprins partea nord-vestică a Scandinaviei. Acesta este cel mai puternic uragan din ultimii 20 de ani din Europa de Nord.

Viteza vîntului este de aproximativ 162 km/h. Autoritățile norvegiene deja estimează daunele la 1 mil de coroane (169 mii de dolari). Precedentul uragan Berit, a adus daune de 275 mii de coroane (47 mii de dolari).

Bucăți din construcții care zboară, cabluri, arbori și alte resturi sunt niște probleme serioase. Poliția Norvegiei roagă oamenii să întărească tot ce pot în jurul casei și ei înșiși să rămînă înnăuntru.

În aeroportul Trondheim „Vanes” din cauza vîntului puternic s-a spart barajul de sticlă din zona plecării pasagerilor. Mai devreme aeroportul a rămas fără lumină, din cauza ruperii liniilor de curent electric.

În acest și alte aeroporturi persoanele de serviciul sunt nevoite să curețe regulat pistele de zbor de resturi. Multe zboruri sunt reținute, iar alte avioane au fost redirecționate pentru aterizare la aeropoartele amplasate mai la sud, unde furtuna este mai slabă.

Arborii doborîți de vînt îngreunează trasportul feroviar. În Norvegia cele mai multe prăbușiri de copaci a avut loc în regiunea gării feroviare Bergen. Conducere căilor ferate încearcă să ofere pasagerilor trasport alternativ, precum ar fi autobusele sau taxiurile.

În nordul Suediei toate căile ferate mai la nord de Gavle au fost închise. Zeci de trenuri au fost oprite peste noapte în parcurile gărilor din Ore, Lulea, Gothenburg şi Stockholm, ceea ce a dus la blocarea a mii de oameni , care și-au petrecut noaptea în vagoane.

Autoritățile suedeze încearcă să organizeze cîte mai multe curse cu autobusul pentru a putea ajuta persoanelor blocate în gările ferate, dar autostrăzile nu sunt mai puțin periculoase. Arborii în cădere, de asemenea, sunt un pericol și pentru transportul cu autobusul. După datele meteriologice viteza vîntului a atins cifra de 37 m/s. Iar 154 mii de oameni au rămas fără energie electrică.

În Finlanda mai mult de 100 de mii de oameni au rămas fără energie electrică. Autoritățile filandeze de asemenea recomandă cetățenilor să rămînă în casă și să nu iasă fără necesitate, pe cît e posibil să evite călătoriile cu automobilul.

Călătoriile cu feribotul sunt, de asemenea, oprite.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments