Un cunoscut prezentator de radio suedez a fost suspendat din funcţie pe termen nedifinit după ce i-a numit pe sârbi „proşti” şi i-a comparat cu autorul atacurilor din iulie din Norvegia, Anders Behring Breivik.

La jumătatea lui aprilie, jurnalistul Gert Fylking a declarat pe post că sârbii sunt la fel ca Breivik, judecat în prezent la Oslo, relatează site-ul TheLocal.se.

După ce a afirmat că „lumea este plină de personaje ca Breivik”, el a continuat în aceeaşi linie.

„Am reuşit să îi prindem pe mulţi alţii, de asemenea. I-am prins pe acei sârbi care au acţionat ca nişte porci sângeroşi şi au ucis sute de mii de persoane. I-am prins. Dar credeţi că sunt judecaţi de sârbi? Nu, sârbii îi venerează ca pe nişte eroi. Deci cine sunt psihopaţii? Majoritatea populaţiei sârbe este atât de proastă sau doar aceste persoane condamnate pentru crime de război sunt idioate?”, a declarat jurnalistul, potrivit cotidianului DN.

Publicaţia susţine că emisiunea a generat reacţii puternice care au continuat să se propage în presa sârbă.

Ambasadorul sârb la Stockholm Duşan Crnogorcevici a trimis o scrisoare postului de radio pentru a-şi exprima nemulţumirea în legătură cu declaraţiile lui Fylking.

„Acestea sunt acuzaţii foarte grave şi complet neadevărate. Ca individ şi ca reprezentant al Republicii Serbia mă simt discriminat”, a declarat ambasadorul pentru DN.

„Sunt peste 100.000 de sârbi care trăiesc şi muncesc în Suedia şi se simt discriminaţi, îngroziţi şi furioşi că cineva poate categorisi o întreagă populaţie în acest fel”, a continuat el.

Fylking şi-a retras declaraţiile la două zile după emisiune, dar reacţiile au continuat, astfel că postul de radio a decis să îl suspende pe termen nedefinit.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments