Suedia e aproape de tranziţia completă spre banii electronici. Bancnotele, tot mai rare
Cele mai mari bănci ale Suediei, SEB AB, SwedBank AB şi Nordea Bank AB au încetat furnizarea de bani lichizi în 65% – 75% dintre filialele locale, scrie Bloomberg.
Băncile susţin că banii fizici vor dispărea, suedezii bazându-se în principal pe cărţi de credit, pe tranzacţii pe internet şi pe telefoane mobile penru a-şi face plăţile. Bancnotele sunt folosite în numai 20% dintre tranzacţiile din magazine, conform unor date oferite de Federaţia Suedeză a Comerţului. În Marea Britanie, nici o bancă nu a renunţat încă la bancnote.
“Am înlăturat banii fizici pentru simplul fapt că am observat o schimbare în comportamentul clienţilor. Numai 5% dintre clienţi mai fac tranzacţii cu bani lichizi”, a declarat Anna Sundblad, purtătorul de cuvânt al Swedbank.
Cererea pentru bani lichizi scade cu 20% pe an, susţine Erik Durhan, purtătorul de cuvânt al Nordea, cea mai mare bancă scandinavă. Conform declaraţiilor CEO-ului Nordea, Bjoern Wahlroos, sfârşitul banilor fizici este un pas natural al unui proces evolutiv care deja a dus la dispariţia carneturilor de CEC-uri. Wahlroos a adăugat că în privinţa banilor electronici, peninsula scandinavă este cu mult în faţa Marii Britanii şi a Statelor Unite.
„Ţările nordice au încheiat era CEC-urilor în urmă cu 30 de ani, în schimb dacă privim către Statele Unite, ei încă plătesc cu CEC-uri, la fel şi Marea Britanie. Este logic să începem acum să sfârşim şi era bancnotelor şi monedelor”.
Reticenţa băncilor suedeze pentru bani fizici este susţinută şi de o industrie financiară cu rezultate mult mai bune decât majoritatea băncilor europene, de când a început criza, în urmă cu doi ani. Acţiunile Nordea au crescut cu 22% în acest an, în timp ce Swedbank a crescut cu 17% şi SEB a câştigat 23%.
Băncile susţin că înlăturarea banilor lichizi le-a ajutat să micşoreze costurile şi să crească profitul provenit din afacerile cu cărţi de credit. Banca suedeză SEB a raportat că veniturile provenite din operaţiunile cu cărţi de credit a crescut cu 8% anul trecut, până la 683 milioane de dolari.
Dintre cele mai mari patru bănci suedeze, Svenska Handelsbanken AB este singura care încă oferă serivicii pentru bani lichizi, în toate din cele 461 de filiale, şi va continua să furnizeze servicii atâta vreme cât este cerere, a declarat Henrik Westman, purtător de cuvânt al băncii.
Tranziţia către bani electronici a dus la un declin al spargerilor de bănci, întâmplându-se numai 5 incidente în 2012, comparativ cu 16 în 2011. Serviciul de bani lichizi al Handelsbanken a făcut ca majoritatea spargerilor de bănci din Suedia să fie la filialele acestei bănci.
Uniunea Sectorului Financiar al Suediei, care reprezintă majoritatea angajaţilor din industra financiară, face presiuni pentru a înlătura banii lichizi definitiv, un pas care ar face industria bancară mai sigură.
În Germania, cea mai mare economie europeană, nici măcar lanţurile internaţionale de magazine, precum Ikea sau Saturn, nu acceptă carduri Visa sau MasterCard în outlet-urile lor, primind doar bani lichizi şi carduri germane, EC.
În Marea Britanie în 2011, 58% din tranzacţiile din magazine au fost făcute cu bani fizici, comparativ cu 55% în 2010, iar plăţile efectuate cu cărţi de credit au scăzut cu 11%, conform British Retail Consortium. În schimb în Suedia, „plăţile prin intermediul cărţilor de credit au crescut continuu în ultimii 10 ani şi ne aşteptăm să continue să crească”, a declarat Bengt Nilervall, şeful departamentului de plăţi de la Uniunea Suedeză a Comerţului.
Articol preluat de pe http://www.zf.ro/
Adica, de acum copilasi, munciti pe nimic. Va dam noi niste impulsuri electronice, daarrr daca nu sunteti cuminti si nu zambiti cum trebuie…. se vor bloca.
La o pana generala de curent… nu se mai misca nimic in tara. Pana de curent cauzata de o furtuna solara (de ex.) poate sa se intample maine sau peste 17 ani. Riscul exista.