Guvernul norvegian şi-a dat vineri acordul pentru construirea primului tunel pentru vapoare din lume, transmite AFP.

În cadrul strategiei pentru transporturi, guvernul norvegian va pune deoparte peste un miliard şi jumătate de coroane (aprox 134 milioane de euro) pentru construirea unui tunel maritim care să străpungă peninsula Stad, o zonă de coastă din sud-vestul Norvegiei renumită pentru dificultăţile în navigaţie. Cu o lungime de 1.700 de metri, galeria va face legătura între două fiorduri tipice pentru litoralul norvegian.

“Proiectul va contribui la creşterea securităţii şi navigaţiei în regiune”, a informat guvernul norvegian. Potrivit autorităţilor, lucrările de construcţie, al căror cost est estimat la 1,6 miliarde de coroane, vor începe cel mai târziu în 2018 şi vor dura patru ani., transmite Agerpres.

Tunele pentru barje există deja, însă cel de la Stad va fi primul care va putea fi folosit de nave de până la 16.000 de tone pentru transportul de marfă şi pasageri. “Acesta va fi primul tunel din lume care va putea fi tranzitat de marile nave“, a declarat Ottar Nygaard, primarul oraşului Selje şi responsabilul acestui proiect.

Potrivit unui studiu realizat de compania Nordvest Fjordservice, de la sfârşitul celui de al doilea război mondial în apele din jurul peninsulei Stad au avut loc 46 de accidente sau incidente navale care au provocat decesul a 33 de persoane.

Articol preluat de pe http://www.ziuaveche.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments