http://www.ihateryanair.org/wp-content/uploads/2010/05/ryanair_1350165c.jpgPrimul ministru norvegian Jens Stoltenberg şi mai mulţi membri ai cabinetului său, printre care şi ministrul de externe Espen Barth Eide, au declarat că nu vor mai folosi serviciile companiei aeriene Ryanair, după ce o fostă angajată a acesteia a dat-o în judecată pentru „contractele sclavagiste” pe care această companie low-cost le impune salariaţilor.

„Până când nu se vor clarifica problemele grave legate de condiţiile de muncă de la Ryanair nu voi mai zbura cu ei. Legea şi dreptul trebuie respectate pe piaţa muncii din Norvegia”, a declarat ministrul norvegian de externe, Espen Barth Eide. Pe lângă acesta, alţi şase miniştri s-au alăturat boicotului, iniţiat chiar de premierul Jens Stoltenberg.

Polemica a început cu trei zile în urmă, când o italiancă ce lucra la baza Ryanair de pe aeroportul Rygge, din apropiere de Oslo, a dat în judecată compania pentru condiţiile de muncă impuse şi pentru concediere nejustificată. În contractul ei de muncă, publicat de presa norvegiană, se menţionează, printre alte clauze abuzive, că angajaţii sunt obligaţi să-şi plătească programele de formare profesională din cadrul companiei şi că nu au dreptul să fie plătiţi în caz de concediu medical. „Trăiesc în cea mai scumpă ţară şi mă plătesc ca pe un angajat din sudul Europei”, se plânge ea.

Principalul sindicat norvegian din sectorul aviatic a criticat faptul că Ryanair nu plăteşte impozite în Norvegia, deşi operează în această ţară, şi a acuzat autorităţile de la Oslo că dau dovadă de pasivitate în faţa plângerilor formulate împotriva companiei irlandeze. ‘Guvernul luptă împotriva dumpingului social, dar în industria aviatică lucrurile sunt mai complicate atunci când vorbim de ţări, reguli şi libera mişcare a forţei de muncă’, explică premierul Stoltenberg.

Aceste critici l-au determinat pe directorul Ryanair, Michael O’Leary, să se deplaseze joi la Oslo, unde a negat acuzaţiile şi a afişat o atitudine sfidătoare faţă de autorităţile norvegiene, dar a recunoscut că societatea sa nu plăteşte concediile medicale. ‘Toate avioanele Ryanair sunt irlandeze, ceea ce înseamnă că toţi angajaţii lucrează potrivit legislaţiei irlandeze’, indiferent în ce ţară s-ar afla, s-a apărat O’Leary.

Articol preluat de pe http://www.capital.ro/index.html

Comentati folosind contul Facebook

comments