Fondatorul suedez al lanțului de mobilier Ikea, Ingvar Kamprad, a murit în casa sa din Småland (Suedia), la vârsta de 91 de ani, a anunțat compania, citată de BBC.

Reprezentanții  companiei au spus că a fost „unul dintre cei mai mari antreprenori ai secolului XX”.

Acronimul IKEA vine de la numele său (Ingvar Kamprad), numele fermei unde s-a născut Elmtaryd și localitatea în care a crescut, Agunnaryd.

Kamprad a fost cândva considerat al patrulea cel mai bogat om din lume, averea lui fiind de aproximativ 610 miliarde coroane suedeze (65.5 miliarde de euro), potrivit rapoartelor mass-media suedeze.

El a recunoscut că și-a cumpărat toate hainele de pe piața second-hand, în speranța că va da un exemplu bun celor din jurul lui.

Afacerea suedezului, care ar avea la bază propria zgârcenie, cu generalizarea mobilei la pachet pentru a câştiga volum, a fost însă umbrită de unele aspecte mai întunecate.

Kamprad s-a străduit mult să scape de impozite, mai întâi plecând fiscal din Suedia şi apoi realizând o structură complexă şi opacă ce îi permite limitarea profitului, trimis în Olanda, Luxemburg, Elveţia şi Liechtenstein.

https://www.europafm.ro/a-murit-fondatorul-ikea/

Comentati folosind contul Facebook

comments