Preşedintele în exerciţiu al Finlandei, Sauli Niinisto, a fost reales duminică în funcţie, cu peste 60% din voturi, o dovadă că măiestria sa în arta de a-şi apropia ţara de Occident fără a ofensa puternicul vecin rus i-a mulţumit pe compatrioţii săi, transmite AFP.

După numărarea tuturor buletinelor de vot, Niinisto a întrunit 62,7% din sufragii, potrivit rezultatelor publicate de ministerul Justiţiei, cu mult în faţa principalului său rival, candidatul Verzilor, Pekka Haavisto, care a obţinut 12,4% din voturi.

„Acest rezultat este mai degrabă surprinzător”, a declarat Sauli Niinisto, revendicând cu modestie victoria şi spunând că este „mişcat de această susţinere”.

Această victorie din primul tur este nemaiîntâlnită din 1994 şi prima alegere a unui preşedinte finlandez cu vot majoritar direct.

Aproximativ 66,7% din cei 3,5 milioane de alegători s-au prezentat duminică la vot. O participare uşor mai scăzută în raport cu 2012, când prezenţa a fost de 72,8%.

Sauli Niinisto este preşedintele finlandez cel mai popular după Urho Kekkonen (1956-1981) şi îl devansează pe mareşalul Mannerheim, erou al războiului contra Uniunii Sovietice al cărui loc în memoria colectivă a finlandezilor este comparabil cu cel al generalului De Gaulle în Franţa.

Niinisto şi-a exercitat din plin atribuţiile funcţiei sale pentru a-şi cultiva relaţiile cu Rusia. Strategia sa nu a împiedicat însă Finlanda, fost teritoriu al Rusiei imperiale (1809-1917), să se apropie de SUA şi de NATO.

AGERPRES

Comentati folosind contul Facebook

comments