Parlamentarii danezi au ajuns, duminică, la un acord pentru a suplimenta bugetul de apărare cu peste 2 miliarde de euro pentru următorii şase ani, invocând că Rusia reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări la adresa securităţii naţionale, informează site-ul agenţiei Reuters, citat de Mediafax.

Până în 2023, bugetul pentru apărare din Danemarca va creşte cu aproximativ 20%.

”Ameninţarea venită dinspre Rusia este reală şi în creştere, aşa că trebuie să arătăm că suntem determinaţi să ne apărăm”, a declarat Lars Lokke Rasmussen, prim-ministrul de la Copenhaga.

De asemenea, Danemarca va înfiinţa şi o brigadă de 4.000 de militari, care va fi concentrată în regiunea Mării Baltice.

Decizia creşterii bugetului pentru apărare a fost luat în contextul în care, în 2016, Rusia a dislocat rachete Iskander-M şi sisteme antiaeriene S-400 în Kaliningrad, o exclavă rusă cu ieşire la Marea Baltică.

În anii precedenţi, Danemarca a mai acuzat Rusia că a spart reţelele de calculatoare ale Ministerului danez al Apărării.

”Imaginea ameninţărilor internaţionale este foarte serioasă. O Rusiei tot mai agresivă la graniţele NATO, teorismul, ameninţările cibernetice şi criza imigraţiei- sunt probleme pe care trebuie să le gestionăm”, a transmis ministrul danez de Externe, Anders Samuelsen.

Cu toate acestea, Danemarca nu va reuşi să atingă obiectivul stabilit de NATO de a aloca 2% din PIB pentru apărare, din moment ce cheltuielile actuale pentru apărare se ridică la 1.2% din PIB.

Mediafax

Comentati folosind contul Facebook

comments