În perioada 6-14 aprilie 2013 Preasfinţitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a vizitat parohiile româneşti din Suedia, Danemarca şi Norvegia, fiind prezent şi în acest Post Mare în mijlocul preoţilor şi credincioşilor săi din comunităţile parohiale mai vechi sau cele înfiinţate în ultimii ani de păstorire arhierească în ţările scandinave.

În duminica a treia a Postului Mare, închinată Sfintei Cruci, la 7 aprilie, Preasfinţitul Episcop Macarie al Europei de Nord a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în biserica românească din oraşul Göteborg, Suedia. Acest lăcaş de închinare a fost târnosit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la 6 decembrie 1992, în perioada în care a fost Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Împreună cu arhiereul lor au slujit preotul paroh Culai Enache şi diaconul Sorin Sîplăcan. Mulţi dintre credincioşii prezenţi la Liturghie s-au spovedit şi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
Preasfinţitul Episcop Macarie a săvârşit Liturghia Darurilor înainte sfinţite în parohia ortodoxă română din oraşul suedez Borås, păstorită de dinamicul preot Octavian Horaţiu Mureşan, şi a susţinut o cateheză biblică. Cu acest prilej s-a demarat organizarea unei colecte pentru repatrierea trupului neînsufleţit al unui tânăr român de 23 de ani, decedat în Suedia. Familia sa din România, fiind foarte săracă, a cerut sprijinul Bisericii. În urma colectei organizate în comunităţile parohiale din eparhie, s-a putut repatria trupul defunctului.
După slujirile arhiereşti în parohiile din vestul Regatului Suediei, Preasfinţitul Episcop Macarie al Europei de Nord a traversat Marea Nordului cu vaporul, ajungând la parohiile româneşti din Regatul Danemarcei. Preasfinţitul Episcop Macarie a săvârşit Liturghia Darurilor înainte sfinţite în parohiile româneşti din oraşele daneze Aalborg, Herning – Ikast şi Aarhus, împreună cu preoţii parohi Gheorghe Bighiu, Casian Silviu, Mihai Radu Crăciunescu şi diaconul Sorin Sîplăcan. La aceste slujiri a susţinut catehezele biblice, a spovedit şi a cuminecat credincioşii, având întâlniri cu tinerii din filialele Centrului de tineret „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. „Liturghia Darurilor am săvârşit-o după-amiază pentru a oferi posibilitatea credincioşilor, care de obicei în prima parte a zilei sunt la locul de muncă, să participe la slujbă şi cateheze. Foarte mulţi credincioşi s-au spovedit şi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, iar prin puterea modelului celor râvnitori şi alţi enoriaşi care nu reuşeau să postească şi să se spovedească, au reuşit să pună început bun”, a declarat  pentru Radio Trinitas Preasfinţitul Macarie.
În această perioadă, Preasfinţitul Macarie a slujit, de asemenea, în parohia românească din oraşul norvegian Stavanger, ocrotită de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Sâmbătă, în ajunul sărbătorii hramului, ierarhul român a săvârşit Taina Sfântului Maslu, înconjurat de preoţii Cristian Silviu Comănescu din Stavanger, Marius Andrei Pop din Bergen şi diaconul Sorin Sîplăcan. La finalul slujbei, Preasfinţitul Macarie a sfinţit o icoană a Maicii Domnului, recent pictată, apoi a susţinut o cateheză biblică, împărtăşind mângâiere multor credincioşi cu boli foarte grele care au ţinut să vină la slujbă din împrejurimi şi chiar de la mari distanţe. După ungerea cu untdelemn sfinţit, Preasfinţia Sa a ascultat necazul fiecăruia şi le-a adus cuvânt de încurajare în lupta lor cu necazurile şi cu unele dintre cele mai grele boli.
Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare a fost săvârşită de episcop şi soborul de preoţi şi diaconi, duminică, 14 aprilie, după citirea Acatistelor Mântuitorului şi Sfântului Ierarh Calinic. Aproape toţi cei care au participat la Liturghie s-au spovedit şi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. La finalul Liturghiei săvârşite cu prilejul hramului, s-a sfinţit şi icoana Sfântului Calinic de la Cernica, pictată recent, iar Preasfinţitul Macarie le-a vorbit credincioşilor despre viaţa şi puterea modelului acestui mare ierarh isihast român.Toţi cei prezenţi au primit în dar mai multe cărţi de folos duhovnicesc.
Articol preluat de pe http://ziarullumina.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments