Indicele de Progres Social – Suedia si Marea Britanie, cele mai avansate tari
Suedia este cea mai avansata tara din punct de vedere social, potrivit noului indice lansat la Skoll World Forum, o platforma internationala menita sa accelereze initiativele antreprenoriale si solutiile inovatoare pentru cele mai mari provocari sociale ale lumii. Pe locul doi se situeaza Marea Britanie; Germania – pe locul 5, Statele Unite – 6, iar Japonia – 8. Indicele de Progres Social, care a evaluat 50 de tari in functie de performantele lor sociale si de mediu, a fost realizat de profesorul Porter si initiativa The Social Progress Imperative. Ei colaboreaza cu economistii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) si organizatii internationale precum Deloitte Touche Tohmatsu Limited, Cisco, Fundatia Skoll, Fundacion AVINA sau Compartamos Banco.
Acest indicator este calculat doar in functie de masurile sociale si de protectie a mediului menite sa acopere nevoile de baza, premisele pentru bunastare si oportunitate. Pentru fiecare tara evaluata, indicele arata care sunt zonele pe care trebuie sa se puna un accent mai mare pentru a imbunatati nivelul de trai al oamenilor. La calcularea sa au fost utilizate tehnici statistice riguroase si informatii furnizate de surse de referinta la nivel international, cum ar fi Banca Mondiala si Organizatia Mondiala a Sanatatii.
„Cresterea economica nu determina neaparat progresul social, dupa au demonstrat-o Primavara Araba din 2011 si cei zece ani de provocari cu care s-a confruntat Mexicul”, exemplifica profesorul Porter. „Intelegerea pe care am avut-o despre succes atat in planul de afaceri, cat si economic, a fost pana acum incompleta. Eforturile anterioare menite sa mearga dincolo de masuratorile economice sunt importante ca punct de plecare, insa este nevoie de o abordare comprehensiva, holistica si riguroasa. Indicele de Progres Social urmareste sa acopere aceste aspecte”.
El continua: „Progresul social depinde de optiunile la nivel de politici, investitii si capacitatea de implementare de care dispun partenerii sociali din guvern, societatea civila si mediul de afaceri. Actiunea trebuie sa fie catalizata la nivel de tara. Partenerii trebuie informati si motivati sa colaboreze si sa dezvolte o abordare atotcuprinzatoare pentru dezvoltare; in acest mod, am incredere ca progresul social va accelera”.
Initiativa Social Progress Imperative sustine ca indicatorii traditionali de crestere economica nu reflecta in totalitate progresul unei tari. Chiar daca un venit mai mare atrage cu certitudine un nivel de trai mai ridicat, progresul social poate fi posibil chiar si la nivele de venit relativ modeste; in mod similar, dezvoltarea unei societati cu venituri ridicate poate regresa in timp.
Nicio tara nu s-a plasat in prima jumatate a clasamentului pentru toate cele 12 componente ale Indicelui de Progres Social ¬ Hrana si Asistenta medicala de baza; Aer, Apa si Salubritate; Adapost; Siguranta personala; Acces la cunostinte de baza; Acces la informatie si comunicare; Sanatate si Bunastare; Sustenabilitatea ecosistemului; Drepturile personale; Acces la educatie superioara; Libertate si alegere individuala; Egalitate si Includere.
Cateva concluzii:
- Punctajul obtinut la componenta Sanatate si bunastare nu este corelat cu nivelul cheltuielilor pentru sanatate ca procent din PIB pentru cele 16 tari din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) incluse in index. Acest lucru semnaleaza potentiale provocari pentru tarile care cheltuie cel mai mult pe sanatate. Statele Unite, de exemplu, ocupa locul intai la acest capitol (Cheltuieli pentru sanatate pe cap de locuitor), dar se plaseaza abia pe locul 11 din 16 tari OCDE la componenta Sanatate si Bunastare din Indicele pentru Progres Social;
- Spania: plasata pe locul 10 in clasamentul general, respectiv 11 in clasamentul realizat in functie de PIB, dar pe 22 la capitolul Libertate si alegere individuala;
- Rezultatele Suediei (locul 1) si ale Marii Britanii (locul 2) arata performante sustinute pe trei dimensiuni ale progresului social – nevoi de baza, premise pentru bunastare si oportunitate; prin comparatie, Statele Unite au obtinut rezultate mai slabe la categoria premise pentru bunastare, iar Germania si Franta la oportunitate. Aproape toate tarile bogate inregistreaza rezultate slabe in ceea ce priveste Sustenabilitatea ecosistemului – cu precadere tarile mari si bogate in resurse naturale precum Australia (locul 46), Canada (47) si Statele Unite (48)
Indicele pentru Progres Social arata ca tari cu PIB-uri diferite pot avea nivele diferite de progres social, spune Michael Green, Director Executiv Social Progress Imperative. „Anticipam un transfer surprinzator de cunostinte in urmatorii ani, pe masura ce partenerii din guverne, societate civila si afaceri ce au inregistrat performante se documenteaza si isi impartasesc strategiile”.
Progresul social este definit ca fiind capacitatea unei societati de a acoperi nevoile fundamentale ale cetatenilor sai, de a le pune la dispozitie elementele esentiale imbunatatirii vietii si de a crea conditiile prin care indivizii si comunitatile pot atinge potentialul lor maxim.
Articol preluat de pe http://www.hotnews.ro/
Lasă un răspuns