Mormânt megalitic descoperit în SuediaArheologii au scos la iveală ceea ce suedezii presupun a fi un dolmen, sau un mormânt portal, care ar putea avea peste 5.000 de ani vechime, în apropierea de Pietrele lui Ale, un monument megalitic în sudul Suediei.

„Rezultatele confirmă ceea ce am crezut, că acesta a fost un loc special pentru foarte mult timp”, a declarat arheologul Bengt Söderberg, potrivit thelocal.se.

Sâmbătă, în prima zi de săpături, oamenii de ştiinţă aveau deja o bănuială că vor găsi ceva în situl arheologic, şi se așteaptau la un mormânt din epoca de piatră sau la un monument din epoca bronzului.

Si pe măsură ce trecea timpul, bănuielile au devenit mai puternice.

În ciuda câtorva zile de ploaie, arheologii au reușit să dezgroape destul de mult din sit pentru a-şi da seama că ceea ce au descoperit pare a fi un dolmen, un tip de mormânt megalitic, cel mai adesea format din trei sau mai multe pietre verticale care susțin o piatră mare orizontală.

„Nu trebuie neapărat să fie un șef de trib îngropat aici, ar putea fi un fermier bogat”, a mai declarat arheologul Bengt Söderberg.

Potrivit rapoartelor, arheologii au descoperit o amprenta a mormântului, care trebuie să fi constat în roci foarte grele. Arheologii au găsit şi urmele lăsate de pereţii dolmenului.

Cu toate acestea, în pofida importanței descoperirii, aceastea au fost doar săpături preliminare.

Potrivit experților, o excavație completă ar fi necesară în scopul de obţinerii unei imagini complete a ceea ce este îngropat în sit.

„Pietrele lui Ale” este un monument megalitic menționat uneori ca „Stonehenge-ul din Suedia” și situat la aproximativ 10 kilometri sud-est de Ystad în Skåne cu vedere la mare, în sudul Suediei.

Sit-ul este format din 59 de bolovani de gresie, cu greutatea de aproximativ 1.8 tone fiecare, şi aranjaţi în formă de navă. Construcţia are 67 de metri lungime.

Potrivit folclorului local, un rege legendar pe nume Regele Ale se află îngropat acolo.

Articol preluat de pe RTV.net

Comentati folosind contul Facebook

comments