http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/114/2613902_520_292.jpgO delegatie oficialã din Suedia s-a aflat, ieri, în vizitã în judetul Vaslui. Pe lângã oficiali, din misiunea suedezã au fãcut parte si oameni de afaceri si profesori universitari, obiectivul “de etapã” al tuturor fiind cunoasterea zonei, precum si identificarea unor oportunitãti de colaborare între Regiunea Uppsala si judetul nostru. Reprezentantii patronatului local au prezentat invitatilor posibilitãtile generoase de afaceri pe care le are judetul. Astfel, printre domeniile favorite pentru implementarea investitiilor suedeze se numãrã agricultura, zootehnia, energia verde, mobila, confectiile etc.

Ieri, o delegatie economicã din Suedia – Regiunea Uppsala a vizitat judetul Vaslui. Pe lângã reprezentanti ai statului suedez, din grupul de lucru au mai facut parte membri ai camerelor de comert din Suedia, profesori universitari, oameni de afaceri. Din partea autoritãtilor locale, delegatia a fost întâmpinatã de Radu Renga, prefectul judetului Vaslui, care a fost secondat de Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui, Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Întreprinderilor Mici si Mijlocii Vaslui, deputatul Florin Ciurariu, viceprimarul Sorin Radu si Valeriu Caragatã, din partea Consiliului Judetean. Peter Edgardt, guvernatorul Regiunii Uppsala, si-a exprimat speranta cã discutiile dintre cele douã pãrti vor fi fructuoase. “Istoria colaborãrii în afaceri între Suedia si România este lungã. De când România este membrã a Uniunii Europene, posibilitãtile de colaborare între noi au crescut. În Regiunea Uppsala, existã un consilier economic din partea României, lucru care conduce la cresterea oportunitãtilor de colaborare”, a precizat Peter Edgardt. Membru al delegatiei suedeze, Magnus Thor, reprezentantul firmei Magnus Thor AB, a subliniat cã oamenii din România au o valoare certã si demonstratã si trebuie sã li se ofere sansa de a lucra în strãinãtate. “În câtiva ani, am contactat mai multe persoane din România. Vreau sã vã spun cã oamenii din zona dumneavostrã au un caracter deosebit de frumos, aceasta fiind baza dezvoltãrii în afaceri. Felul oamenilor de a fi si stabilitatea sunt factori de succes ai fimei mele. Suntem deschisi sã demarãm investitii în aceastã regiune”, a spus Magnus Thor. Omul de afaceri suedez, care de câtiva ani buni le faciliteazã locuitorilor comunei Botesti sã munceascã în tara lui, a fost, de altfel, cea mai bunã garantie a românilor în ochii oaspetilor. Prefectul Radu Renga si-a exprimat speranta cã întâlnirea cu delegatia din Suedia va marca debutul unor relatii concrete între oamenii de afaceri Regiunea Uppsala si cei din judetul Vaslui. “Va trebui sã cunoastem cât mai mult despre regiunile noastre. Marea bogãtie a Vasluiului sunt oamenii!”, a punctat si Renga.

Investiti si iar investiti!

Pentru a cunoaste cât mai bine potentialul de afaceri din judetul Vaslui, Camera de Comert a pus la dispozitia delegatilor catalogul firmelor din judetul Vaslui din 2012, care face referire la activitatea economicã desfãsuratã în anul 2011. Ionel Constantin le-a spus oaspetilor suedezil cã la nivelul judetului Vaslui se poate investi în agriculturã, în cultura mare, în zootehnie, în sisteme de abatorizare. “Afaceri de succes pot fi încheiate si în ceea ce priveste energia verde, panourile solare, dezvoltarea infrastructurii de apã si canal, drumuri. Nu în ultimul rând, în judet sunt oportunitãti de afaceri în sectoare precum mobilã, tricotaje, confectii. Mi-as dori, de asemenea, sã se înfiinteze firme mixte româno-suedeze, care sã lucreze pentru absorbtia fondurilor europene în Vaslui”, a spus Ionel Constantin. La rândul lui, Ovidiu Copacinschi a prezentat delegatiei suedeze plaja oportunitãtilor de afaceri din judetul Vaslui. Practic, în vederea reindustria– lizãrii zonei, se pot opera investitii în baze de depozitare pentru cereale, înfiintarea de ferme de crestere a animalelor, constructia de fabrici pentru conserve de legume. “Pentru municipiul Vaslui, ne dorim investitii într-un spital municipal, centre pentru bãtrâni, constructia unui bazar si a unui târg auto. Totodatã, foarte importante sunt si proiectele de investitii în zone de agrement moderne, necesare locuitorilor din oras”, a precizat Ovidiu Copacinschi.

Preluat de pe http://www.monitoruldevaslui.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments