Cunoscut pentru prețurile scăzute, producătorul suedez de mobilier și accesorii a recunoscut că a apelat la muncă forțată din partea deținuților politici din Germania de Est pentru a-și menține costurile cât mai scăzute.

Un raport al companiei de audit Ernst & Young a scos la iveală faptul că Ikea a beneficiat în mod conștient de munca prestată de deținuți politici în fosta Germanie de Est, care i-a asigurat o bună parte din producție în anii 1980. Ikea a comandat raportul în luna mai, ca urmare a acuzațiilor că a folosit deținuți politici, iar o parte a angajaților companiei suedeze știau de asta.

”Cu toate că grupul Ikea a făcut pași pentru a se asigura că deținuții nu erau folosiți în producție, este clar acum că aceste măsuri nu au fost eficiente”, au declarat reprezentanții companiei într-un comunicat, citat de ”The New York Times”.

Acuzațiile la adresa Ikea au apărut în urmă cu un an în presa din Germania și din Suedia. Recunoașterea faptelor de către grupul suedez ajută grupurile de victime să obțină compensații pentru munca pe care au fost forțați să o depună în timpul guvernului comunist din Germania de Est, un subiect eclipsat ani de-a rândul de programul de muncă silnică al naziștilor.

”Există foarte puțină recunoaștere”, spune Hugo Diederich, președintele Asociației Victimelor Stalinismului, care a fost și el forțat să muncească în timpul regimului comunist.

Ikea nu este singura companie al cărei nume a fost legat de munca silnică practicată în Germania de Est, însă numărul real al celor care au profitat de deținuții politici nu poate fi stabilit vreodată.

Articol preluat de pe adevarul.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments