Congresul românilor de pretutindeni se va desfăşura pe 24 şi 25 iunie 2016, va avea un buget de 300.000 de euro alocat de Camera Deputaţilor, iar românii din diaspora care doresc să participe ca delegaţi trebuie să depună până în data de 12 mai câte o listă de 500 de semnături unice de susținere.

Fiind prima reuniune de acest fel, Congresul îşi va desemna organele de conducere şi va elabora regulamentul de funcţionare. Astfel va fi ales Consiliul Românilor de Pretutindeni, organ cu caracter de reprezentare, care reuneşte reprezentanţii legitimi ai românilor din diasporă.

Congresul este organizat de Camera Deputaţilor, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Senat, urmând să se desfăşoare la Palatul Parlamentului. Din bugetul de 300.000 de euro alocat organizării congresului va fi asigurată cazarea pe două zile, transportul intern, masa delegaţiilor şi acţiuni protocolare.

Membrii Consiliului ce va fi ales la congres vor avea logistica asigurată ca să lucreze pe lângă Guvernul României, ca să vină cu propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei pentru sprijinul românilor din afara graniţelor ţării.

E o chestiune de reprezentativitate, pe lângă ceea ce fac deja deputaţii şi senatorii de diaspora. (…) Aceşti reprezentanţi vor aduce problemele comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării Guvernului în mod direct, nu neapărat prin ambasade. E un organism care nu are rol decizional şi nici politic, e un organism reprezentativ.

Cei care doresc să devină delegaţi la Congres trebuie să adune până la data de 12 mai un număr de 500 de semnături pe care le vor depune la secretariatul tehnic al Congresului. Nu pot candida membrii/reprezentanţi ai partidelor politice din România şi funcţionarii publici angajaţi ai statului român care desfăşoară activităţi în străinătate, adică personalul contractual, persoanele care deţin funcţii instituţionale sau colaboratori şi salariaţi ai acestora.

Mai jos (click pe link) se găsesc documentele transmise de către Parlamentul României, necesare organizării alegerii delegaților:

  1. Model tabel strângere semnături
  2. Metodologia privind organizarea alegerii delegaţilor la Congres
  3. Anunțul de convocare al Congresului

Sursa: Jurnal de Nord

Comentati folosind contul Facebook

comments