70 de activiști Greenpeace au pătruns astăzi în două centrale nucleare suedeze, pentru a atrage atenția asupra problemelor de securitate și a testelor de stress incomplete desfășurate la nivelul centralelor nucleare europene, după dezastrul de la Fukushima.

Ieri dimineață, 70 de activiști Greenpeace au pătruns în două centrale nucleare suedeze, pe jos și pe biciclete. Poliția a ajuns după 40 de minute. După alte 4 ore au crezut că au scos toți activiștii din centrală. Ministrul mediului din Suedia s-a declarat „iritat” de incompetența industriei nucleare,  și a solicitat o întâlnire urgentă cu toți directorii de centrale, a doua zi, amenințând cu retragerea permiselor de operare.

Mai târziu, operatorii au crezut că pot să răsufle liniștiți, ultimul activist a ieșit și nu le rămâne decât să încerce să repare daunele aduse reputației, acum că acțiunea s-a încheiat.

În această dimineață, după ce au stat ascunși în centrala nucleară timp de 27 de ore, ultimii activiști au ieșit iar acum dau interviuri de la fața locului.

Acțiunea reprezintă un test de stress la nivelul operațiunilor de securitate, menit să arate incapacitatea centralelor nucleare de a împiedica oamenii să pătrundă în centrala nucleară. În cazul centralei Forsmark, Greenpeace repetă o activitate similar care a avut loc acum 2 ani, ceea ce subliniază faptul că operatorii centralelor și autoritățile nu sunt capabile să prevină o astfel de intruziune, chiar și după ce acest lucru a mai fost dovedit printr-o acțiune Greenpeace.

Stockholm  – 9 octombrie 2012 – Peste 70 de activiști Greenpeace au acționat pașnic astăzi și au desfășurat un test de stress la nivelul a două centrale nucleare suedeze. Activiștii solicită ministrului Lena Ek, responsabilă cu securitatea nucleară, să oprească imediat aceste reactoare riscante.

Marți dimineața, la ora 7:30, 50 de activiști au pătruns în centrala nucleară Forsmark, folosind scări, pentru a efectua un test de stress la nivelul de securitate al centralei. În același timp, 20 de activiști au pătruns, cu același scop, pe biciclete, în centrala nucleară Ringhals.

Astăzi, activiștii Greenpeace testează centralele nucleare suedeze pentru a atrage atenția publicului, a industriei energiei nucleare și a ministrului Lena Ek, cu privire la deficiențe serioase de securitate. Testele de stress se desfășoară într-o manieră pașnică și responsabilă și arată că energia nucleară expune oamenii la riscuri inacceptabile, declară managerul de programe al Greenpeace în Suedia.

După dezastrul de la Fukushima, în UE au avut loc așa numitele teste de stress, la nivelul tuturor centralelor nucleare. Rezultatele acestora arată că reactoarele vechi au probleme tehnice care pot provoca riscuri serioase la nivel de siguranță iar autoritățile răspunzătoare nu iau aceste rezultate în serios. Mai mult, aceste teste prezintă deficiențe la rândul lor. De exemplu, nu presupun testarea pregătirii pentru eventuale amenințări externe sau amenințări pe cale aeriană, motiv pentru care activiștii Greenpeace desfășoară aceste teste adiționale.

Nu de puține ori, atât Greenpeace cât și alți experți din domeniul nuclear au evidențiat aceste neajunsuri, însă nici industria energiei nucleare nici ministrul responsabil Lena Ek nu au acționat suficient pentru a remedia situația.

Sperăm ca problema de securitate detectată la nivelul centralelor nucleare suedeze să fie, de acum încolo, luată în serios. Ministrul mediului Lena Ek trebuie să se asigure că reactoarele periculoase sunt imediat oprite, astfel încât oamenii și mediul să nu fie expuși riscurilor pe care le prezintă, la acest moment, industria nucleară suedeză, declară managerul de programe.

121009_Forsmark02-6093.jpg

121009_Forsmark02-6093.jpg

121009_Forsmark02-6093.jpg

121009_Forsmark02-6093.jpg

Articol preluat de pe GreenPeace.org

Comentati folosind contul Facebook

comments