FOTO: bt.dk  Toată lumea sărbătoreşte Valentine’s Day, care este şi Ziua Îndrăgostiţilor în tradiţia occidentală.

Ziua comemorează pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiţilor galezi. În Franţa, o ţară tradiţional catolică, Valentine’s Day este cunoscută simplu drept Sfantul Valentin şi este sarbatorită ca în restul ţărilor occidentale. În Danemarca şi Norvegia 14 februarie este cunoscută ca „Valentinsdag”. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulţi oameni îşi fac timp pentru a petrece într-un mod romantic cu partenerul de viaţă sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

În Suedia este numită ziua tuturor inimilor. Nu este o sărbătoare oficială. În Slovenia un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, aşa că pe 14 februarie plantele şi florile încep să crească. Ziua îndrăgostiților a fost sărbatorită ca ziua în care încep lucrările în vii şi pe câmpuri. Este de asemenea spus ca păsările se căsătoresc în această zi. Cu siguranță, numai de curând este sărbătorită ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este tradițional 12 martie, ziua Sf. Gregor.

În România, sărbătoarea tradiţională pentru iubiţi este Dragobete care este sărbătorită pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit şi în cuvântul românesc dragoste.

În acelaşi timp, în data de 14 februarie mai este sărbătorită Ziua Naţională a Prezervativului în SUA. Această sărbătoarea durează o săptămână, de pe 14 până pe 21 februarie. Săptămâna Naţională a prezervativului a devenit un instrument important pentru a ajuta la educarea tinerilor cu privire la riscurile sexului neprotejat. Aceasta include riscul de capturare şi de răspândire a bolilor cu transmitere sexuală, inclusiv SIDA, precum şi ajutând la prevenirea sarcinilor nedorite.

Articol preluat de pe http://www.publika.md/

Comentati folosind contul Facebook

comments