Scandalul cărnii de cal importată din România
Uusi Suomi scrie într-un articol despre scandalul cărnii din Franța unde lanțul de magazine Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix, Grand Jury și Picard au scos din vânzare produsele semipreparate Findus și Comigel. În aceste produse s-a descoperit carne de cal pe lângă cea de vită. Controalele irlandeze au scos la iveală complexitatea lanțului de aprovizionare și posibilele probleme cauzate de acesta. S-a descoperit că Findus a cumpărat carnea de la o companie din Cipru care are contract cu o firmă olandeză. La rândul ei firma olandeză a procurat carnea de la niște abatoare din România.
Firma franceză Poujol a vândut semipreparatele in Suedia sub numele Findus. Findus dă vina pe abatoarele din România pentru înșelătorie. România cercetează acuzațiile aduse în privința exportului cărnii de cal. Președintele Traian Băsescu avertizează că în cazul în care acuzațiile sunt adevărate, România ar putea pierde credibilitatea în domeniul exporturilor de carne și chiar intezicerea acestora.
Talouselämä liniștește cititorii finlandezi declarînd că Pouttu vinde produse de carne importată din Canada. Directorul de la Pouttu afirmă că salamul produs de Pouttu nu conține carne de cal din România, ci din Canada. În unele cazuri carnea provine din Brazilia sau Mexic. Responsabilul de procurarea cărnii, Heikki Laitala declară că Finlanda importă zeci de mii de kilograme de carne anual. “Carnea este mai ieftină în România dar trebuie să ne gândim la calitate”, spune Laitala.
Scandalul cărnii a pornit din Marea Britanie când s-a descoperit că în loc de carne de vită, produsele erau fabricate din carne de cal. Pouttu fabrică salam din carne de cal dar alte companii finlandeze ca Atria și HK Ruokatalo produc salam din carne de porc și vită. MTV3 afirmă că în Finlanda se consumă anual milioane de kilograme de carne de cal.
Surse articol: http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/56962-lihaskandaalin-jaljet-johtavat-romaniaan-myimme-ranskalaista-naudanlihaa-se-olikin
Intamplarea face ca sa intru in contact cu industria daneza de abatorizare si am vazut tot felul de grozavii. Sa nu va inchipuiti ca in alte locuri este altfel cu unde am fost eu a fost chiar „Top Quality”.
Carne importata prin Olanda din Brazilia, Argentina sau Noua Zeelenda care era veche de 10 ani era la ordinea zilei. Se spune ca in Europa aceasta carne intra la un pret de 0.5 euro pe kg.
Va dati seama ca sunt fel si fel de interese la mijloc. Numai traseul carnii din abatoare la magazin sau rebranduirea marfii trebuie sa dea de gandit. Daca ar realiza arabii cata carne de porc au mancat crezand ca este de vita …
Burgerii de la McDonalds nu sunt comestibili din punctul meu de vedere. Coloranti de tot felul, prafuri si alte chestii ii dau renumitului burger gustul de care nu ne mai putem deslipi.
http://www.realitatea.net/scandalul-carnii-de-cal-guvernul-francez-scoate-romania-din-culpa-si-acuza-firma-spanghero_1113763.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb
M-a si enervat ala cu vai noi nu cumparam carne de cal din Romania ca trebuie sa ne gandim la calitate. La fel si o discutie pe un post local unde niste finlandezi se tot oripilau, cum sa manance ei carne de cal din Romania. Astia chiar cred ca aia adusa din Mexic sau Brazilia e carne proaspata? Am avut o amica care a lucrat in industrie si mi-a zis sa nu mai cumpar carne marinata sau cu mirodenii, ca de fapt aia e carne veche, o condimenteaza sa nu se simta. Plus, cand se inghesuie la McDonalds sau Hesburger nu se mai oripileaza.