https://sphotos-b-ord.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/s720x720/557191_334584473289245_1267237619_n.jpgAi un certificat de mostenitor emis in strainatate?

Nu stii cum sa procedezi pentru a-l transcrie in Romania?

Vrei sa stii care sunt costurile si cat dureaza o astfel de procedura?

 

Ca dovada a principiului mobilitatii cetatenilor romani pe continentul european si nu numai, este numarul crescut al documentelor emise in strainatate si nevoia recunoasterii acestora pe teritoriul Romaniei, care nu a intarziat sa apara.

Asadar, sa ne imaginam urmatorul caz.

Un cetatean roman este casatorit cu o cetateana din Marea Britanie. Cea din urma decedeaza si se dezbate apoi succesiunea bunurilor comune, iar cetateanul roman ramane unic mostenitor. Emiterea certificatului de deces si dezbaterea mostenirii se desfasoara intr-o alta tara, Germania de exemplu, unde cei doi au locuit impreuna.

Aflam ca un imobil din masa succesorala se regaseste in Bucuresti-Romania, iar mostenitorul doreste acum sa il vanda. Cum poate cetateanul roman sa capete dreptul de a vinde imobilul intr-un astfel de caz?

Iata pasii legali necesari de urmat pentru vinderea imobilului.

Primul pas, este necesara obtinerea unei Hotarari de recunoastere a Certificatului de mostenitor pe teritoriul Romaniei.

Astfel, hotararea se recunoaste conform Legii 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat, art. 165 „In cazul prezentei legi, termenul de hotariri straine se refera la actele de jurisdictie ale instantelor judecatoresti, notariatelor sau oricaror autoritati competente dintr-un alt stat” si art. 166 „Hotaririle straine sint recunoscute de plin drept in Romania, daca se refera la statutul civil al cetatenilor statului unde au fost pronuntate sau daca, fiind pronuntate intr-un stat tert, au fost recunoscute mai intii in statul de cetatenie al fiecarei parti”.

Sentinta Tribunalului Bucuresti (in acest caz) de recunoastere a certificatului de mostenitor este definitiva si irevocabila, conform Legii 105/199, iar durata obtinerii unei astfel de hotarari dureaza maximum 6 luni de la data introducerii cererii.

Un al doilea pas consta in legalizarea hotararii redactate tot in cadrul Tribunalului, in functie de sectia competenta. Durata legalizarii hotararii este de 5 zile de la depunerea acesteia.

Urmatorul pas se desfasoara la sediul Directiei de Taxe si Impozite Locale (DTIL) aferente sectorului in care imobilul este situat. Rolul fiscal al imobilului trebuie schimbat pe numele mostenitorului in cauza. Vor fi necesare pentru acest demers acte precum: certificatul de mostenitor, hotararea judecatoreasca, declaratii tip de la sediu. Deschiderea noului rol fiscal se face in termen de 30 de zile de la data depunerii.

Ultimul demers il reprezinta depunerea la sediul Oficiului Teritorial de Cadastru si Publicitate Imobiliara a unei cereri de modificare a cartii funciare si de inscriere a dreptului de proprietate al mostenitorului. Actele necesare sunt: o cerere tip, certificatul de mostenitor, certificatul fiscal eliberat de DTIL si dovada achitarii taxelor.

In acest context este vorba despre dovada achitarii integrale a tarifului de 0,15% din valoarea imobilului, cu durata de eliberare de 2 saptamani. Daca se doreste urgentarea, costul va fi de cinci ori 0,15% din valoarea imobilului.

In concluzie, pentru ca o persoana aflata intr-o astfel de situatie, sa obtina dreptul de vanzare asupra imobilului obtinut in urma dezbaterii mostenirii pe teritoriul unei alte tari, este nevoita sa urmeze demersurile mai sus mentionate pentru  recunoasterea in prealabil a certificatului de mostenitor emis in strainatate.

Daca va aflati intr-o astfel de situatie sau doriti sa aflati mai multe detalii, ma puteti gasi disponibil pe e-mail.

 

 

Casa de Avocatura Vacarescu

Adresa: Strada Mantuleasa nr. 12, etj. 4, ap. 10 Bucuresti, Sector 3 030554 Romania

Nr. de telefon: +4 0722 372 669

Comentati folosind contul Facebook

comments