Foto: THEAGE.COM.AUControversata idee de a taxa diferit persoanele mai grase pentru un loc in avion, revine in actualitate. De data aceasta, un profesor norvegian a formulat trei variante de calcul a pretului biletelor aeriene in functie de greutatea pasagerilor, scrie presa britanica. Dr. Bharat P. Bhatta, de la Sogn og Fjordane University College din Norvegia, si-a detaliat propunerile in editia din aceasta luna a Journal of Revenue and Pricing Management.

Prima varianta luata in calcul se refera la pretul biletului de avion legat direct de greutatea calatorului si a bunurilor care il insotesc. Ar fi un bilet care include pretul per kilogram de pasager si bagaj. Asta inseamna ca un pasager care cantareste 60 kg va plati jumatate din pretul pe care ar trebui sa-l achite un pasager de 120 kg.

A doua propunere a lui dr. Bhatta include o suma standard pentru toate biletele, la care se adauga extra-costuri pentru cei mai grasi, care ar urma sa plateasca in plus, proportional cu costurile suplimentare pe care le genereaza transportul lor. In aceste conditii, ar trebui sa apara tarife diferentiate in functie de greutatea corporala a celor care urca in avion.

In fine, a treia solutie propusa de profesorul norvegian, este si cea mai viabila, in opinia sa. “Taxarea in functie de greutate si spatiu este un principiu universal valabil mai ales in industria transporturilor”, zice dr. Bhatta, “tocmai de aceea, companiile aeriene ar trebui sa tina cont de asta, din moment ce greutatea si spatiul sunt mult mai importante in transportul aerian.” Dr. Ian Yeoman, editor al Journal of Revenue and Pricing Management, sustine si el teoriile profesorului norvegian: “Pentru companiile aeriene, fiecare kilogram in plus inseamna mai mult combustibil scump consumat ceea ce conduce automat la cantitati mai mari de emisii de CO2 si costuri mai mari. Cum transportatorii aerieni se confrunta cu mari probleme financiare, de-abia mai obtin profit dar s-au dezvoltat, totusi, exponential in ultima decada, ar trebui totusi sa se gandeasca sa introduca un cantar pentru pasageri la check-in”.

Articol preluat de pe http://newsair.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments