http://www.renewablepowernews.com/wp-content/uploads/energy_plant_2_full.jpgUPDATE Ministerul Economiei a revenit cu un comunicat de presa prin care informeaza ca la solicitarea partenerilor norvegieni s-a anulat intalnirea din data de 6 iunie 2012 de la sediul Ministerul Economiei, urmand a fi reprogramata la o data ce va fi stabilita ulterior de comun acord.

Intalnirea din data de 6 iunie era programata pentru programul “Green Industry Innovation”, cu alocare de 24 milioane euro, din cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014.

Norvegia va oferi Romaniei un ajutor nerambursabil de 306 milioane euro in perioada 2012-2014 prin programele Mecanismului Financiar Norvegian si ale Spatiului Economic European (SEE), informeaza Ministerul Economiei. In acest sens, miercuri, 6 iunie 2012, va avea loc a doua reuniune de consultari intre expertii romani si norvegieni din cadrul programului Green Industry Innovation, in vederea elaborarii Fisei de Program si pentru ca partea norvegiana sa cunoasca mai bine necesitatile operatorilor economici din sfera industriei verzi.

Programul Green Industry Innovation prevede cresterea competitivitatii intreprinderilor ecologice, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovarea in industria verde si antreprenoriat.

Rezultatele Programului vizeaza reducerea productiei de deseuri si a emisiilor in aer, apa si sol, cresterea oportunitatilor de afaceri in ecologizarea economiei nationale, cresterea utilizarii tehnologiilor prietenoase cu mediul si crearea de noi locuri de munca in domeniul industriei verzi si a antreprenoriatului.

Grupul tinta principal este format din intreprinderi din sectorul privat, iar cel secundar  din institutii publice, universitati si ONG-uri.

Conform memorandurilor semnate, Romania va beneficia de asistenta financiara acordata de tarile AELS/SEE pentru promovarea cresterii economice si asigurarea unei dezvoltari sustenabile prin intermediul a 2 mecanisme:

  • Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (MF SEE/EEA grants) cu o alocare de 190,75 milioane euro si
  • Mecanismul Financiar Norvegian (MF Norvegian/Norway grants) cu o alocare de 115,20 milioane euro in total 305,95 mil.euro.

Norvegia este stat donator in ambele mecanisme.

In Mecanismul Financiar SEE, Norvegia este stat donator alaturi de Liechtenstein si Islanda.

Articol preluat de AICI

 

Comentati folosind contul Facebook

comments