Parcul Vigeland, cel mai mare muzeu uman(ist) in aer liber. De vizitat!!!
Un parc?! Da, asta m-a impresionat ingrozitor de mult in Oslo: Parcul Vigeland! Pentru cei interesati de superlative si recorduri, este cel mai mare parc din lume cu sculpturi realizate de un singur artist, Gustav Vigeland, cu peste 200 de lucrari in bronz, granit, fier.
Pentru cei care vor sa stie STAREA pe care ti-o da o plimbare prin muzeul asta in aer liber, am o veste buna: exista perfectiune si in statuile ne-religioase/ne-mitologice. Da, OMUL, simplu, cu familia sa, cu trairile, angoasele, iubirile, lupta, fericirea, viata lui, poate fi EROUL unei statui, la fel de bine ca toti ceilalti eroi mitologici sau religiosi cu care ne-a invatat istoria artei.
Probabil cel mai impresionant loc ramane The Fountain (Fantana). Integral realizata din bronz, ansamblul fantanii e inconjurat de 20 de copaci ai vietii, care prezinta OMUL de la leagan pana la mormant, prin toate etapele sale, un ciclu etern al omenirii, cu fericire si suferinta.
The Bridge (Podul) te calauzeste pe cei 100 de metri ai sai printre aproape 60 de statui, avand ca laitmotiv relatia dintre femei, barbati, copii, cu o nuditate care pare absolut fireasca. De fapt pozitiile, inclestarile, firescul, toate acestea fac din ansamblul acestor statui un loc din care simti ca faci parte. Tot aici il gasim si pe celebrul Angry Boy, a carui mana, daca o atingi, cica ti se indeplineste nu stiu ce dorinta. Coada de rigoare la pozat cu baietelul coleric e destul de impesionanta (ei, nu e chiar ca la moastele noastre 😛 ).
The Monolith Plateau iti rupe insa linistea interioara cu un obelisc din corpuri umane, intr-o inclestare sau simbioza, nu mi-am dat exact seama, dar transmitand tot viata in forma ei cea mai concreta. 121 de oameni in cei 17 metri inaltime au fost sculptati intr-un singur bloc de granit. Mult mai optimist decat ciclul vietii de la Fantana, Monolitul reprezinta renasterea omului, aspiratia lui catre spiritual si divin, transmitand un sentiment reconfortant de “impreuna”, de salvare.
In jurul Monolitului alte 36 de grupuri infatisand fericire, disperare, suferita si alinare, uniune umana. Diversele ipostaze ale vietii te inconjoara placut, cald, desi totul in jur e granit, te fac sa te simti parte din ele. Copii veseli calare pe statui cu mame de granit par parte fireasca, intagranta din sculptura. Cu oameni de granit care sufera si isi alina ranile, cu oameni impreuna sau impotriva. Cu oameni!
La finalul parcului, ca o incununare a intregii povesti parcurse pe alei, intalnesti The Wheel of Life (Roata vietii), in care copii, femei, barbati se inlantuie ca intr-o ghirlanda intr-o calatorie de la leagan la mormant, prin fantezie, speranta si foamea de etern. SUBLIM! NU RATATI!
Articol preluat de pe http://www.roxanailie.ro
Lasă un răspuns