Norvegia a anunţat astăzi că este gata să împrumute aproximativ şapte miliarde de euro Fondului Monetar Internaţional, pentru a ajuta instituţia internaţională să facă faţă crizei datoriilor din zona euro, a anunţat premierul norvegian Jens Stoltenberg (foto).

„Norvegia a oferit astăzi Fondului Monetar Internaţional un împrumut de 55 miliarde de coroane (7 miliarde de euro sau 9,2 miliarde de dolari) pentru a contribui la stabilizarea economiei europene”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă. „Am decis să facem acest lucru pentru că este în interesul nostru să restabilim ordinea în economia internaţională pentru a putea ieşi din criza actuală”, a subliniat Stoltenberg.

Luni, statele din zona euro s-au pus de acord să furnizeze FMI o sumă suplimentară de 150 miliarde de euro, sub formă de împrumuturi bilaterale. Obiectivul, fixat cu prilejul summitului european din 8-9 decembrie, este o consolidare a rezervelor FMI cu 200 miliarde de euro prin includerea participaţiilor altor state europene care nu sunt însă membre ale zonei euro.

Norvegia nu este ţară membră a Uniunii Europene, însă blocul comunitar absoarbe cea mai mare parte a exporturilor Norvegiei, scrie Agerpres.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments