Guvernul norvegian l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei la Oslo pentru a-şi exprima în mod oficial îngrijorarea faţă de situaţia opozantei Iulia Timoşenko, aflată în greva foamei, la închisoare, în ţara sa, a anunţat joi seara Ministerul de Externe.

„Norvegia este îngrijorată cu privire la tratamentul aplicat fostului premier Iulia Timoşenko şi (la situaţia) statului de drept în această ţară”, a declarat ministrul norvegian de Externe Jonas Gahr Stoere, citat într-un comunicat.

În cursul întâlnirii cu ambasadorul, joi, secretarul de stat Torgeir Larsen a evocat situaţia lui Timoşenko, a „altor deţinuţi pilitici”, dar şi un proiect ucrainean de lege menit să interzică „propaganda în favoarea homosexualităţii”, a precizat aceeaşi sursă.

„Informaţiile cu privire la tratamentul aplicat lui Timoşenjko sunt îngrijorătoare. Noi am cerut autorităţilor ucrainene să clarifice imediat ceea ce s-a întâmplat. Ucraina trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile internaţionale”, a subliniat Stoere.

Încarcerată din 2011 şi condamnată ulterior, în octombrie, la şapte ani de închisoare, fostul premier Iulia Timoşenko a intrat pe 20 aprilie în greva foamei, în semn de protest faţă de violenţele la care afirmă că a fost supusă la închisoare.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments