http://www.t-a.no/incoming/article6798639.ece/BINARY/w980/Thor+Gjermund+Eriksen.jpgAmbasadorul României la Oslo, Daniel Ioniţă, a avut marţi, 23 aprilie, o întrevedere cu noul director general al Televiziunii şi Radioului public norvegian (NRK), Thor Gjermund Eriksen. Tema principală a întâlnirii a reprezentat-o filmul documentar „Beggars from Romania, winter 2011/2012”, postat pe website-ul NRK Skole, o platformă on-line care poate fi utilizată de către şcolile norvegiene în scop educaţional.

Ambasadorul României a precizat că, având în vedere scopul platformei NRK Skole de a contribui la formarea noilor generaţii de tineri norvegieni, este extrem de important ca toate materialele postate pe acest site să fie corecte şi nediscriminatorii.

Ambasadorul României a arătat că filmul respectiv nu oferă elevilor norvegieni posibilitatea de a cunoaşte complexitatea realităţilor din ţara noastră. Mai mult, reportajul este postat la secţiunea ”Economie/Sărăcie”, tinerii norvegieni putând astfel înţelege greşit că România este o ţară săracă, locuită de oameni care vin în Norvegia pentru a obţine beneficii materiale nemeritate.

Filmul oferă o imagine incompletă şi distorsionată a României, creând un prejudiciu de imagine pe termen lung ţării noastre şi românilor care trăiesc şi muncesc în Norvegia. O astfel de situaţie încurajează discriminarea şi stigmatizarea unei întregi comunităţi, iar acest lucru poate conduce, după cum s-a mai dovedit în trecut, la creşterea nivelului de intoleranţă şi chiar a xenofobiei într-o societate care se mândreşte cu valorile transparenţei şi toleranţei.

Românii sunt, în marea lor majoritate, bine integraţi în societatea norvegiană şi contribuie, prin taxe şi impozite, la bunăstarea generală. De asemenea, aceştia sunt foarte apreciaţi de către angajatorii lor norvegieni şi numeroase companii norvegiene caută personal calificat din România. Astfel, reportajul în cauză nu afectează numai România, dar este contrar şi intereselor firmelor norvegiene care doresc să angajeze specialişti români.

Având în vedere considerentele de mai sus şi prejudiciul pe care acest reportaj îl poate produce, Ambasadorul României la Oslo a solicitat directorului general NRK să aibă în vedere retragerea de pe site a materialului respectiv.

 

(Ambasada României la Oslo, 25 aprilie 2013)

Stire preluata de pe http://oslo.mae.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments