Anders Behring Breivik Norvegianul Anders Breivik a fost declarat sănătos din punct de vedere psihic şi condamnat la 21 de ani de închisoare pentru uciderea a 77 de persoane. Masacrul săvârşit de extremistul norvegian în vara lui 2011 la Oslo a îngrozit statul nordic şi întreaga lume.

Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a fost declarat vinovat de „acte teoriste” pentru uciderea a 77 de persoane la 22 iulie în Norvegia şi condamnat, vineri, la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă, dar care poate fi prelungită, relatează AFP.

Tribunalul din Oslo l-a declarat în unanimitate pe extremistul de dreapta, în vârstă de 33 de ani, responsabil de actele sale, excluzând cele două expertize psihiatrice care apreciau că acesta este bolnav de „schizofrenie paranoidă”.
Pedeapsa cu închisoarea presupune executarea a minim zece ani, ceea ce înseamnă că în această perioadă Breivik nu va putea să depună o cerere de eliberare condiţionată în această perioadă.

Acuzatul, îmbrăcat într-un costum negru, cămaşă albă şi cravată gri, a efectuat salutul extremei drepte la intrarea în tribunal, apoi a ascultat verdictul citit de judecătoarea Wenche Elizabeth Artnzen cu zâmbetul pe buze.

Problema cea mai controversată a procesului său, desfăşurat în perioada 16 aprilie-22 iunie, a fost sănătatea sa mintală. O primă expertiză psihiatrică a conchis că acesta este iresponsabil din punct de vedere penal, în timp ce a doua a afirmat că este sănătos din punct de vedere mintal.

La 22 iulie, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a ucis opt persoane printr-un atentat cu bombă în apropierea sediului guvernului de la Oslo, apoi a ucis alte 69 deschizând focul asupra unei tabere de vară a tinerilor laburişti reuniţi pe insula Utoeya.

Anders Breivik îşi asumă faptele şi spune că atacurile din 2011 au fost o declaraţie politică, nu un masacru. Indiferent de părerea lui, cazul a schimbat total percepţia norvegienilor despre societatea în care trăiesc. De la al doilea război mondial statul scandinav nu a mai cunoscut o asemenea atrocitate şi nici nu era pregătit, dovadă reacţia lentă a poliţiei la momentul respectiv.

Articol preluat de pe Realitatea.net

Comentati folosind contul Facebook

comments