GripenElveţia şi Suedia au semnat un acord-cadru care stabileşte detaliile unei achiziţii de 22 avioane de luptă Gripen, ale fabricantului suedez Saab, a anunţat sâmbătă Ministerul elveţian al Apărării, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acest acord survine ca urmare a unei întâlniri între ministrul elveţian al apărării, Ueli Maurer, şi omologul său suedez, Karin Enstroem, pe 29 iunie în Elveţia.

”Documentul este o convenţie între Elveţia, reprezentată de Armasuisse, şi Suedia, reprezentată de agenţia guvernamentală FXM, care stabileşte detaliile de achiziţionare a aparatului”, au explicat autorităţile elveţiene într-un comunicat.

”În cazul în care Elveţia va trebui să se pronunţe definitiv pentru achiziţionarea de avioane Gripen, chestiunile legate de de specificaţiile tehnice, de termenele de livrare, preţuri, volumul total al echipamentului şi infrastructurii terestre necesare angajării şi instruirii sunt de acum soluţionate”, a continuat ministerul elveţian.

Contract de 2,6 miliarde de euro
Maurer va oferi informaţii detaliate pe această temă la 28 august, în cursul vizitei la cazarma Thoune, din centrul Elveţiei.
Decizia Elveţiei de a cumpăra avioane Gripen, şi nu Rafale de la constructorul francez Dassault sau Eurofighter de la grupul EADS, a suscitat ample dezbateri în confederaţie, îndeosebi în legătură cu problemele de securitate şi cele legate de preţul aparatelor.
Maurer declara în cursul săptămânii că bugetul pentru această achiziţie, o sumă de 3,126 miliarde de franci elveţieni (2,6 miliarde de euro), este garantat, subliniind că avionul suedez ”este mai ieftin” decât cele de la cei doi concurenţi, Eurofighter şi Rafale.

Articol preluat de pe Evz.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments