Opoziţia de centru-dreapta s-a plasat în mod clar în frunte la alegerile legislative desfăşurate sâmbătă în Islanda, după ce alegătorii au sancţionat coaliţia de stânga la putere din 2009, potrivit primelor estimări din timpul serii.

O numărătoare parţială în una din cele şase circumscripţii ale ţării /sudul, o circumscripţie rurală/ acordă avans Partidului progresului /de centru şi agrarian/, cu 33,5% faţă de Partidul Independenţei /dreapta/, cu 28,4%.

El este la o distanţă foarte mare de cele două partide de guvernământ, Alianţa /social-democraţi/, cu 10,5%, şi Mişcarea Verzi-stânga, cu 5,5%.

Dacă această circumscripţie amplifică probabil avansul Partidului progresului, o comparaţie cu rezultatele din 2009 în acelaşi loc arată că alegătorii au fugit de stânga, notează AFP.

Doi bărbaţi sunt cot la cot pentru postul de prim-ministru: centristul Sigmundur David Gunnlaugsson, 38 de ani, şi conservatorul Bjarni Benediktsson, 43 de ani.

Ambii au beneficiat de oboseala islandezilor după ani de austeritate fiscală şi greutăţi de a supravieţui de la o lună la alta.

Campania electorală a fost dominată de problema îndatorării proprietarilor imobiliari, pe care cele două partide de opoziţie au promis că o vor aborda imediat.

Ambele partide din frunte sunt obişnuite să guverneze împreună. Ele vor căuta să formeze o coaliţie pentru a asigura o majoritate absolută de 63 de locuri în Parlament, repartizate proporţional.

Articol preluat de pe http://www.money.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments