Ministrul de Externe al Islandei a declarat în cadrul Comisiei Europene că ţara sa a ales să oprească procedurile de aderare în UE. “Aşa funcţionează democraţia” a declarat Gunnar Bragi Sveinsson în cadrul vizitei sale oficiale la Bruxelles, la numai trei săptămâni după ce a fost ales în guvernul islandez. Ministrul islandez a dezvăluit că ambele partide din noul guvern au dus o campanie împotriva aderării la spaţiul european integrat, afirmând în cadrul conferinţei de presă de la Bruxelles, că ”Islanda este parte a Europei, dar vrea să îşi consolideze parteneriatul cu UE şi în alte moduri”.
Sveinsson a afirmat că scopul vizitei sale în Uniunea Europeană a fost acela de a prezenta Comisiei decizia noului guvern ales la Reykjavik în urmă cu aproape o lună, de a opri negocierile privind aderarea. Comisarul european pentru Extindere, cehul Stefan Fule, le-a declarat jurnaliştilor că priveşte decizia Islandei ca pe o lovitură personală. “Nu este uşor pentru o persoană ca mine să accepte această decizie. Sunt un profesionist şi voi respect fără niciun fel de îndoieli sau întrebări, alegerea reprezenţanţilor aleşi de poporul islandez.” a mai spus Fule. Comisarul a cerut guvernului islandez să ia o decizie în cel mai scurt timp dacă vor încheia negocierile definitiv sau au intenţia de a le redeschide la un moment dat.
“Este în interesul tuturor ca decizia să nu fie pentru o perioadă nelimitată de timp.” a adăugat Comisarul european pentru Extindere. Procesul de aderare la UE al Islandei a fost început în 2010, de către guvernul social-democrat de atunci, argumentând că va oferi securitate economică ţării, care atunci se confrunta cu o criză economică de proporţii, după falimentele bancare din 2008.

Preluat de pe http://adevarul.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments