Islanda pregăteşte vaste urmăriri judiciare împotriva bancherilor pentru responsabilitatea ce le revine în criza care a ruinat sistemul financiar al insulei în 2008, afirmau ieri canale media locale, preluate de Agerpres.

Potrivit radio-televiziunii publice RUV şi a cotidianului Frettabladid, parchetul ar urma să anunţe în zilele următoare punerea sub acuzare a 15 ex-conducători ai băncilor. În cazul Landsbanki, şase foşti şefi ai acesteia, între care directorul general Sigurjon Arnason, vor fi acuzaţi că au umflat valoarea în Bursă a băncii împrumutând bani investitorilor cu condiţia ca ei să cumpere acţiuni. În octombrie 2008, guvernul islandez a preluat controlul asupra acestei a doua mare bancă a ţării, care acumulase active neperformante în cursul unei expansiuni internaţionale frenetice. În cazul Kaupthing, nouă conducători în exerciţiu la vremea respectivă, între care directorul general Hreidar Mar Sigurdsson, vor fi urmăriţi în special pentru că au menţinut cursul acţiunilor la niveluri majorate artificial prin diverse manipulări. Kaupthing era în momentul căderii şi a naţionalizării sale forţate, în octombrie 2008, prima bancă a ţării şi simbolul rătăcirilor unui sector financiar islandez hipertrofiat.

Ancheta este mai avansată în privinţa ei pentru că ea a dus deja la arestări şi interogatorii în 2010, dar nu încă la inculpări formale. Când aceste două bănci şi cea de a treia a ţării, Glitnir, s-au prăbuşit sub efectul îngheţării pieţelor financiare în toamna anului 2008, guvernul de la Reykjavik a ales să le desfiinţeze, lichidându-le acţiunile şi datoria în obligaţiuni şi scoţându-le activele la vânzare.

Aceste măsuri radicale au fost preferate unei lungi şi costisitoare salvări care depăşea capacităţile financiare ale statului.

Articol preluat de pe http://www.capital.ro/index.html

Comentati folosind contul Facebook

comments