Islandezii nu au nume de familie cum ar fi Ionescu sau Popescu, în schimb poartă numele tatălui cu sufixul -son (dacă e vorba de un băiat) sau -dottir (dacă e vorba de o fată). Deci numele unui bărbat numit Thor Sigurdsson înseamnă că e Thor, fiul lui Sigurd.

Din cauza obiceiului de mai sus cartea de telefoane din Islanda este ordonată după numele mic şi nu după numele de familie cum e în alte părţi. Deci dacă cauţi Thor Sigurdsson trebuie să te uiţi la litera T.

Tot din această cauză islandezii nu folosesc formula „domnul” sau „doamna” sau chiar „domnişoara” – folosesc doar numele, chiar şi când discută cu preşedintele ţării (de parcă te-ai adresa cu „Traian” lui Băsescu) .Denumirea de gheiser provine din limba islandeză. La originea denumirii stă numele unui anumit izvor faimos intermitent de apă fierbinte – Geysir – care nu mai e activ.

În Islanda se vorbeşte limba islandeză, o limbă asemănătoare cu cea norvegiană folosită acum 1000 de ani. Democraţia islandeză este printre cele mai vechi din lume, parlamentul ţării a fost fondat în anul 930 e.n.

Apa de robinet este pompată din izvor direct în casele islandezilor, este destul de pură ca să nu necesite nici o filtrare. Apa caldă din casele islandezilor provine din gheisere şi izvoare calde (îi invidiez pentru facturile mici la întreţinere). Islanda are multe râuri şi multe hidrocentrale, deci curentul e foarte ieftin la ei. De fapt e destul de ieftin ca să merite transportul bauxitei la ei şi transformarea sa în aluminiu. Islanda nu este atât de rece precum vă imaginaţi. Temperatura medie de iarnă din Reykiavik este de 1 grad Celsius, mult mai cald ca în Miercurea-Ciuc. Cauza: Curentul Golfului.

Islanda e o ţară verde – din cauza temperaturilor relativ ridicate şi cantităţii mari de precipitaţii vegetaţia abundă (deşi au păduri puţine). Islanda este doar puţin spre sud de la Cercul Arctic, deci zilele de vară şi nopţile de iarnă sunt lungi – pe 21 decembrie soarele răsare la 11:30 şi apune la 3:30, iar pe 21 iunie soarele apune pe la miezul nopţii şi răsare la ora 3:00 dimineaţa. . Islanda nu are armată, nu are marină şi nici forţe aeriene.

Peste 93% dintre islandezi sunt conectaţi la Internet. Un oraş islandez, Seltjarnarnes a fost primul a cărui locuitori s-au conectat la internet broadband în proporţie de 100%. Conexiunea folosită în zonele cele mai populate a ţării este ADSL2+ (până la 24 Mbit/s downstream şi până la 3.5 Mbit/s upstream).

Potrivit unui sondaj recent, islandezii sunt printre cei mai mulţumiţi europeni de condiţiile lor de viaţă.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments