http://www.revistatango.ro/out/articles/big/trofeul-tiff-2012-si-15-000-de-euro-pentru-filmul-oslo-31-august-de-joachim-trier-12321.jpgCu una dintre cele mai puternice competiţii din întreaga istorie a festivalului, TIFF 2012 şi-a anunţat câştigătorii într-o gală găzduită sâmbătă seara de Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Marele câştigător este şi unul din preferaţii publicului, Oslo, 31 august, care va fi distribuit în România în cursul verii.

Poţi afla mai jos întregul palmares al celei de-a 11-a ediţii a festivalul Transilvania, care i-a omagiat şi pe actriţa Geraldine Chaplin şi regizorul Claude Lelouch. Geraldine Chaplin a fost şi cireaşa de pe tortul galei, cu o poveste emoţionantă despre mătuşa ei româncă, pasiunea pentru România şi pronunţarea cuvântului „mişto”, dar şi cu energia debordantă.

Premiul special al juriului a mers la Chapiteau Show, o producţie rusă de mai bine de trei ore, care a fost şi cel mai primit film din competiţie de către public, primind şi Premiul publicului. Cea mai bună regizoare a fost aleasă Maja Milos, din Serbia, pentru debutul ei, Clip, premiat şi la Amsterdam. Culturistul Kim Kold a primit premiul pentru Cea mai bună interpretare, premiul ridicat de regizorul Mads Matthiesen, iar Cel mai bun scenariu a ajuns tot la Oslo, 31 august. Din păcate regizorul Joachim Trier nu fost prezent la Cluj-Napoca. Filmul cu Cea mai bună imagine a fost considerat coproducţia Chile-Olanda De joi până duminică.

În cadrul Zilelor filmului românesc a impresionat Toată lumea din familia noastră la lungmetraj şi Blu la scurtmetraj. Juriul secţiunii a acordat o menţiune specială actorilor Constantin Cojocaru şi Victoria Cociaş, interpreţii soţilor Ceauşescu din docudrama Trei zile până la Crăciun. Secţiunea a avut şi un premiu de debut, acesta revenindu-i lui Bogdan Ilie-Micu pentru producţia Un gând, un vis, Doyle… şi-un pix.

Premiul FIPRESCI a ajuns la producţia Tyrannosaur, în regia lui Paddy Considine.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments