http://thumbs.dreamstime.com/thumblarge_531/1282160503IQCtk9.jpgCascadele, printre alte atractii naturale, atrag atentia prin frumusetea si unicitatea lor.

 

Site-ul theworldgeography.com a realizat un top al caderilor de apa unice din lume, iar Cascada Bigar din tara noastra este in acest top.

Cascada “Apa care fierbe”, Mexic

Cascada “Apa care fierbe”, Mexic

“Apa care fierbe” este formata dintr-un set de formatiuni de roca naturala din statul mexican Oaxaca, ce arata ca o cascada.

Caderile de apa sunt formate din cantitati reduse, insa incarcate cu carbonat de calciu, care ies din munte la o temperatura de pana la 27 de grade Celsius.

In caderea pe stanca, apa formeaza stalactite de marime mare, asemanatoare cu cele din pesteri.

Sursa foto: Wikipedia


Cascada Baatara gorge, Liban

Cascada Baatara gorge, Liban

Aceasta se afla in regiunea Tannourine, Liban.

Apa cade aici de la o distanta de 255 de metri intr-o pestera din Muntii Liban. Cascada a fost descoperita in anul 1952 de catre biospeologul francez Henri Coiffait.

Pestera in care se pierde cascada se mai numeste si “Pestera celor trei poduri”.

Sursa foto: Wikipedia


Svartifoss, Islanda

Svartifoss, Islanda

Svartifoss, numita si Cascada Neagra, este situata in Parcul National Skaftafell din Islanda, fiind unul dintre cele mai populare locuri din acesta.

Caderea de apa este inconjurata de coloane din bazalt de culoare neagra, care au dat si numele cascadei. Acestea i-au inspirat pe arhitectii islandezi.

Sursa foto: Wikipedia


Cascada sangelui, Antarctica

Cascada sangelui, Antarctica

 A fost descoperita in 1911 in Antarctica, fiind o fisura in Ghetarul Taylor. Initial, culoarea rosie care se vede odata cu caderea apei a fost atribuita unor alge rosii, insa mai tarziu s-a demonstrat ca se datoreaza oxizilor de fier.

Apa curgatoare vine dintr-un lac de 400 de metri adancime, din apropierea zonei unei se formeaza cascada si este de patru ori mai sarata decat oceanul. Din acest motiv cascada nu ingheata nici la temperaturi de sub -11 grade Celsius.

Sursa foto: zmescience.com


Cascada Orizontala, Australia

Cascada Orizontala, Australia

Cascada Orizontala este denumirea data unui fenomen natural care are loc pe in regiunea Kimberlt din Australia de Vest.

Fenomenul se formeaza datorita mareelor care se scurg prin defileu, in urma carora apar cascade de mici dimensiuni. Directia apei se inverseaza la fiecare schimbare de maree.

Cascada poate ajunge si la dimensiuni de 10 metri.

Sursa foto: kimberley-australia.com


Cascada Asik-Asik, Filipine

Cascada Asik-Asik, Filipine

Cascada este situata in localitatea Almada din Filipine si are o inaltime de 60 de metri si o latime de 140 metri, avand si are calitati curative.

Autoritatile locale de aici au construit o retea de drumuri in aceasta zona pentru facilitarea accesului.

Sursa foto: rparn.blogspot.ro


Cascada Flacara Eterna, SUA

Cascada Flacara Eterna, SUA Cascada de mici dimensiuni se afla in Parcul Chestnut Ridge din New York.

Aceasta este dependenta de precipitatii, curgand in general doar primavara sau dupa perioade cu ploi abundente. Are o inaltime de 9 metri, iar in spatele apei se afla o grota de 1,5 metri in care sta contiuu aprinsa o flacara de 10-20 de centimentri. Flacara este intretinura de gazul din subteran.

Prin aceste caracteristici, cascada pare sa fie unica pe glob.

Articol preluat de pe  http://www.wall-street.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments