aurora boreala islandeza”Frumusețea este în ochii privitorului”, vine o vorbă de la Shakespeare încoace, pe firul vremurilor, și asta, precum majoritatea bănuiți, nu se referă strict la damele cu ochi albaștri, ci dimpotrivă. E foarte posibil să fi întâlnit cu toții, măcar o dată în viață, genul acela aproape nesuferit de luminos și optimist care vede minunea din fiecare frunză și frumusețea din picurii de ploaie ce l-au udat până la piele.

Pentru noi, restul, care avem nevoie de stimulente ceva mai puternice decât zefirul, s-a inventat Islanda. Puțini au fost acolo și, din păcate, spun ei, tot atâția s-au și întors. Ce face ca locul acesta să fie atât de special, și totuși așa de gol? (Islanda e, totuși, țara cea mai rarefiată din Europa atunci când vine vorba despre oameni: 3 per km pătrat). Se pare că motivele sunt toate mână în mână pentru a-i ține pe ne-insulari departe, așa cum suntem convinși că le-a plăcut islandezilor dintotdeauna.

Mai întâi, motivul care face în ultimii ani cea mai puternică selecție printre doritori este faptul că Islanda este o țară mică ce deține câțiva vulcani voinici și foarte activi. Ne amintim cu toții când unul dintre cei mici s-a înfierbântat puțin și o jumătate de Europă a fost paralizată mai mult de o săptămână. Să mai spună cineva că mărimea contează.

Apoi să nu uităm că, deși are o climă temperată în ciuda poziției sale avansate, cel mai apropiat mare vecin al Islandei este, totuși, Groenlanda, și ambele au o strânsă legătură de prietenie cu cerul Polar. Ținând cont că o mare parte a turiștilor stresați de muncă 11 luni pe an își doresc o vacanță la mare, la soare, unde fetițele poartă ceva mai sumar decât o căciulă din păr de capră, e cumva de înțeles de ce Seychelles este o destinație ușor mai frecventată .

Și ar mai fi multe motive, printre care (ne șoptește un prieten) acela că, deși e situată la marginea Cercului Polar, alcoolul este foarte scump, islandezii luând corespunzător la bord acasă, înainte să iasă în oraș, unde vor consuma apă plată. Acest aspect a reușit să înlăture o altă bună parte dintre posibilii turiști, mai ales rușii, irlandezii și românii care, potrivit unei statistice invidioase a cercetătorilor britanici, sunt cele mai băutoare de spirtoase popoare ale Europei. Cu siguranță că pălinca din fruncea Ardealului ne-a ajutat să urcăm și noi, în sfârșit, într-un top european.

Și, cu toate vânturile puternice ce vor să ne țină departe de Islanda, avem motivele nostre să ne dorim, o dată în viață, să ajungem acolo, după cum urmează:

–         Întâi pentru că poza din stânga sus a fost făcută acolo.

–         Apoi, pentru că, deși e membră NATO din 1949, nu are armată națională.

–         În mai puțin de un secol a crescut de la sărăcie lucie la una dintre cele mai prospere țări ale lumii: locul 14.

–         I-a dat lumii pe scriitorul nobelat Halldor Laxness, pe Bjork și Sigur Ross.

–         A fost prima țară din lume care a recunoscut independeța Letoniei, Estonei și Lituaniei, când s-au rupt de mama Rusia.

–         Politica ei externă este orientată spre acțiuni umanitare și de păstrare a păcii.

–         Un popor întreg de peste 320.000 de locuitori s-a lăsat mânat spre ieșirea din criză de o femeie prim ministru pe nume Johanna Sigurðardottir, care a fost nominalizată de Forbes în 2009 în topul celor 100 cele mai puternice femei din lume.

–         Islandezii folosesc apă caldă și energie de la gheizere, aceasta fiind și țara ce îl găzduiește pe Geyser, tatăl lor, care le-a și dat numele de familie.

–         Islandezii, fiind nordici, tind să fie frumușei și, în plus, mai au și niște căciuli înalte și țuguiate, tip Oblio.

Pentru a găsi celelalte 100 de motive pentru a vizita Islanda, poate că merită dat o fugă până acolo. Se poate pleca de la București cu Icelandair (zbor 9 ore cu escală în Londra, 700 Euro) sau, dacă vreți să fie experiența insulară mai variată, țopăiți din insulă în insulă cu ajutorul unui low cost gen Ryan Air. Și, când vă întoarceți, să ne povestiți și nouă…

Articol preluat de pe CronicaRomana.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments