În mai puţin de 25 de ani, încălzirea globală va determina dispariţia unei comunităţi din GroenlandaCultura inugguiţilor din Groenlanda va dispărea! Şi asta în mai puţin de 25 de ani din cauza încălzirii globale, spune antropologul Stephen Leonard de la Universitatea Cambridge, scrie turismistoric.ro.

Timp de un an antropologul a locuit printre inugguiţi, o populaţie care reprezintă o subcultură a inuiţilor, şi a văzut cum încălzirea globală schimbă din ce în ce mai mult viaţa acestei comunităţi. Antropologul a mai spus că pe lângă încălzirea globală şi consumismul afectează cultura ingguită.

Inugguiţii trăiesc de secole în Qaanaaq, Groenlanda, ca vânători-culegători. Unii spun că până la descoperirea lor de către Sir John Ross în 1818, inugguiţii credeau că sunt singurii locuitori ai lumii, iar astăzi, zona în care trăiesc inugguiţii reprezintă cea mai nordică aşezare permanentă de pe Terra.

Pentru că gheţarii regiunii se topesc tot mai repede, mişcările mamiferelor acvatice devin imprevizibile, ceea ce le pune stilul de viaţă în pericol. Limba lor, Inuktun, nu a fost niciodată transcrisă, fiind vorbită de doar 770 de oameni.

Articol preluat de pe Realitatea.net

 

Comentati folosind contul Facebook

comments