http://mondoweiss.net/images/2012/07/Sv.Estelle.1.jpgGrupuri activiste scandinave vor lansa marţi o navă umanitară cu destinaţia Gaza, sperând să treacă de o blocadă israeliană şi să atragă atenţia internaţională asupra conflictuluit, într-o manevră care aminteşte de „Flota Libertatea” din 2010, au declarat organizatorii citaţi de un raport Reuters.

„Avem acelaşi scop ca şi flotilele anterioare, să punem capăt blocadei asupra Gaza prin provocarea marinei israeliene”, a declarat Torstein Dahle, liderul secţiunii norvegiene a grupului activist „Navă spre Gaza”.

În luna mai 2010, mai multe nave umanitare, care au încercat să încalce blocada impusă de Israel pentru Fâşia Gaza, au fost oprite de trupele navale israeliene de comando, care au ucis nouă turci pro-Palestina aflaţi la bordul uneia dintre nave.

Peste unm an, un al doilea convoi nu a mai navigat, după ce organizatorii au declarat că au fost sabotaţi.

În noiembrie 2011, marina israeliană s-a urcat la bordul a doua iahturi aflate în apele internaţionale, unul canadian şi unul irlandez, care transporta activişti pro-Palestina şi consumabile medicale şi se îndreaptă spre Gaza, pentru a contesta blocada israeliană.

SV Estelle, o navă de 53 de metri susţinută în principal de grupuri suedeze şi norvegiene, va porni marţi din Oslo, organizatorii sperând ca şi alte nave să i se alăture în timpul călătoriei sale, înainte de a ajunge în apele din largul Gaza, în luna octombrie.

Israelul susţine că blochează toate abordările maritime către Fâşia Gaza pentru a preveni contrabanda cu arme pentru palestinieni.

Articol preluat de pe   http://epochtimes-romania.com

Comentati folosind contul Facebook

comments