Finlanda a anunțat, joi, că Ministerul de Externe finlandez a fost ținta unui ‘vast’ spionaj informatic, care nu a vizat însă informațiile ‘cele mai sensibile’, transmite AFP.

Șeful diplomației finlandeze, Erkki Tuomioja, a anunțat că serviciul național de securitate al poliției a deschis o anchetă pentru ‘spionaj agravat’. Potrivit acestuia, sistemul de spionaj informatic descoperit este ‘foarte sofisticat’, dar ‘informațiile cele mai sensibile’, mai ales cele care privesc relațiile internaționale, nu s-au pierdut, întrucât datele strict secrete ‘nu se aflau în rețeaua’ vizată.

‘Este foarte jenant’, a mărturisit Tuomioja, care a venit în fața presei, la câteva ore după ce postul de televiziune finlandez MTV3 a prezentat informații privind acest caz de spionaj. MTV3 a relatat că autoritățile finlandeze suspectează serviciile secrete ale Rusiei și Chinei că s-ar afla în spatele atacurilor.

Erkki Tuomioja a refuzat însă să indice numele suspecților, afirmând că acesta sau aceștia vor fi probabili nominalizați când va începe procesul.

Potrivit autorităților, spionajul ar fi durat ‘mult timp’ și ar fi fost detectat la începutul lui 2013. Finlanda a informat deja celelalte guverne din Uniunea Europeană.

Indiciile care au ajutat la detectarea acestor acte de spionaj ar fi venit din străinătate. ‘Faptul că Finlanda nu detectează ea-însăși acte de spionaj care durează de ani este foarte jenant’, a declarat specialistul independent în informatică Petteri Jorvinen, citat de agenția franceză.

Preluat de pe http://www1.agerpres.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments