Йохан Бекман 2011 июнь фото грRectorul Universităţii din Helsinki l-a concediat pe apărătorul drepturilor omului Johan Backman din postul de docent la Facultatea de Ştiinţe Juridice, fără a-i explica motivele. După cum a declarat pentru Vocea Rusiei Backman, concedierea sa are legătură cu apărarea drepturilor ruşilor, inclusiv cu faptul că a susţinut ideea creării unei comisii pentru drepturile copiilor.

În ultimul timp, apărătorul drepturilor omului s-a ocupat de cazul rusoaicei Anastasia Zavgorodnaia, căreia autorităţile finlandeze i-au luat cei patru copii.

Declaraţia privind concedierea lui Johan Backman a coincis cu darea verdictului în cazul Anastasiei Zavgorodnaia. Tribunalul a lăsat în vigoare decizia de luare a copiilor rusoaicei în grija statului din cauza presupuselor acţiuni violente din familie. De menţionat că motivul pentru această procedură a fost faptul că una dintre fiice ar fi spus că părinţii „i-ar fi dat palme la fund”. Johan Backman, care acordă ajutor juridic în acest caz, a criticat în repetate rânduri acţiunile autorităţilor finlandeze. Săptămâna trecută el a declarat că intenţionează să transmită cazul Anastasiei Zavgorodnaia la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Potrivit lui Backman, toate aceste acţiuni au constituit cauza concedierii din postul de docent la Universitatea din Helsinki. Conducerea universităţii dă un semnal clar că este periculos pentru carieră să aperi drepturile ruşilor, a declarat în interviul pentru Vocea Rusiei Johan Backman.

„Rectorul a declarat că Universitatea din Helsinki nu mai are nevoie de serviciile mele, că universitatea intenţionează să mă concedieze pentru că apăr rusoaicele. Fireşte, sunt şocat. Declaraţiile au fost extrem de dure. Deja am primit un mesaj de la administraţie că îmi închid poşta electronică de la universitate. Eu nu am folosit e-mail-ul meu de la serviciu pentru vreo activitate politică. Pur şi simplu nu înţeleg deloc ce se întâmplă”.

Săptămâna trecută, Johan Backman a publicat un articol că a sprijinit iniţiativa Rusiei de a crea o comisie pentru protejarea copiilor născuţi familiile mixte. După o serie de cazuri de rezonanţă, Moscova a propus în repetate rânduri Finlandei crearea unui astfel de organ. Însă deocamdată partea finlandeză nu este de acord. Este evident că în viitorul apropiat nu vor exista progrese în acest sens, iar concedierea pentru critică este o dovadă clară, spune Backman.

„Cauza principală constă tocmai în faptul că sunt adeptul propunerilor MAE rus de a crea o comisie bilaterală pentru drepturile copiilor din Finlanda. Şi naţionaliştii, şi practic întreaga presă finlandeză este împotriva mea. Are loc o campanie agresivă de a refuza toate propunerile de colaborare venite din partea Rusiei. Este o situaţie foarte bizară. Şi rectorul Toam Vilgelmson a declarat că a primit tot felul de cereri. Cred că şi asupra rectorului s-au făcut presiuni mari. Nu ştiu cine exercită aceste presiuni asupra rectorului, dar sigur le exercită”.

Johan Backman a luat deja legătura cu avocatul său şi a trimis o cerere la Universitatea din Helsinki. După obţinerea hârtiilor oficiale, el intenţionează să se adreseze instanţei. Acest caz are un caracter politic evident, consideră Mihail Ioffe, şeful Centrului de Ajutor Juridic Conaţionalilor „Moscova-ruşii”. Potrivit acestuia, autorităţile finlandeze încalcă drepturile cetăţenilor ruşi şi ale celor care îi critică din această cauză.

„Este o măsură primitivă a autorităţilor finlandeze, care percep critica doar dintr-un punct de vedere – înlăturarea persoanei care critică. În cazul lui Johan Backman sunt uimit de cât de grosolan încalcă Finlanda Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului. Ea prevede libertatea exprimării propriei păreri, libertatea gândirii, conştiinţei şi religiei. Omul a sărit în apărarea drepturilor minorilor şi pentru asta a fost concediat. Este vorba de punerea în aplicare a voinţei politice legate într-un fel cu conducerea universităţii respective”.

În ultimul timp, în presa finlandeză, reprezentanţii puterii au criticat în repetate rânduri acţiunile lui Johan Backman. S-a declarat că estimările sale cu privire la sistemul de protecţie a copiilor în Finlanda au un caracter părtinitor, iar multe date sunt false. Autorităţile finlandeze, făcând apel la „un dialog obiectiv” în această problemă, refuză să coopereze cu Moscova. Luni, şeful MAE al ţării, Erkki Tuomioja, a declarat din nou că nu va duce la modificarea procedurilor „cooperarea celor două ţări în conflictele legate de copii”.

Articol preluat de pe Romanian.ruvr.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments