Zilele trecute am dat peste un articol care se intitula: 9 ponturi esențiale pentru non-danezi (traducere liberă). M-a amuzat și mi-am dat seama că multe dintre ele (scrise de persoane de alte naționalități) sunt cât se poate de adevărate. Așa că m-am hotărât să le împărtășesc și cu voi, în caz că vă bate gândul vreodată să vizitați Regatul Danez.

PS: E experiența mea, pe care nu o impun nimănui și înainte ca iubitorii de civilizații avansate să îmi sară în cap, eu nu critic nimic, îmi dau și cu părerea după un an de Danemarca.

1. Studiază daneza. Statul danez îți oferă șansa de a studia gratuit timp de 3 ani, ai acces la o bibliotecă bogată, profesori mai mult sau mai puțin talentați, colegi din toate culturile posibile și nenumărate oportunități de joburi o dată ce ai reușit să stăpânești această limbă. Deosebită, de altfel. Personal, am terminat un singur modul, din cele 5 care te duc la fluență (al șaselea e pentru mediul academic) și m-am oprit din lipsă de timp și motivație. Adevărul e că un job bun aici îl primești doar dacă știi daneză, deși există și cazuri norocoase.

2. Ajustează-ți papilele gustative. Aici trebuie să mă plâng. Cum știți deja, mie îmi place mâncarea, iar danezii nu prea au ce să îmi ofere. Da, au niște chifteluțe insipide, tartine umplute până la refuz cu tot ce ai în frigider (foto mai sus), pește marinat și tot felul de sosuri (nu sunt fan maioneză, deci pas!). Cu dulciurile stau la fel de prost. Trist, foarte trist!

3. Organizează-ți garderoba în ton cu vremea. Da, ai nevoie de haine călduroase, impermeabile, wellies, umbrele, eșarfe pentru a-ți proteja nu doar gâtul, ci și fața, căci vântul e tăios și bate nemilos zi de zi. Dar în mai e ca vara la noi, deci atunci veniți în vizită, vă rog!

4. Urmează tradițiile. Da, au nenumărate tradiții, dar și noi avem. Și mie una mi se pare că noi ținem la ele mai mult decât ei. De Crăciun au așa un fel de cină în familie plictisitoare, de Paște la fel, dar au un festival ce datează din Evul Mediu în timpul căruia puneau o pisică neagră într-un butoi și îl izbeau cu niște bote până când….și pam-pam Ciuma Neagră! Explicația e că pisica neagră era o vrăjitoare sau ceva așa…azi, nu pun pisica în butoi, ci bomboane pe sistemul pinata, iar de ziua reginei/vărului al 17-lea surorii cumnatului vecinului sunt stegulețe peste tot. A, obsesia cu stegulețele!!!

5. Cumpără o bicicletă. Sau găsește una. Marius a construit deja vreo patru din piese de la biciclete abandonate. Aici au asigurare și dacă se întâmplă ceva (au pană), le lasă pur și simplu, le aruncă în canal, oriunde. Și e foarte adevărat că te descurci bine ca și biciclist, ești protejat de legislație și ai siguranța benzilor cam în tot orașul. Eu una, trebuie să îmi mai fac curaj să ies cu ea între mașini.

6. Nu vorbi prea mult despre religie. Corect, pentru că nu vei descoperi nimic. Majoritatea sunt fie indiferenți, fie se declară atei, ca și cum ar fi un trend. Plătesc în continuare taxe la stat pentru biserica oficială și atât.

7. Ia inițiativă. Dacă mergi la o petrecere cu danezi, te vor lăsa așa, ca în plop. Prin urmare, tu singur trebuie să te prezinți și să susții conversațiile. La petreceri, stau la masă și beau și urlă unii la alții în daneză până cad sub masă și apoi pleacă acasă. Dacă tu dai o petrecere, vor veni și ei cu o bere în mână, deși nu te cunosc. Nu sunt ei prea latini, asta e clar, dar sunt de treabă și te vor ajuta de ai nevoie.

8. Caută un loc de muncă. Asta mie mi se pare de la sine înțeles. Ceea ce explică în continuare sfătuitoarea e că nu sunt danezii fani europass, deci dacă vrei să te duci pe la companii cu CV-ul, neapărat interesează-te cum să ți-l faci. Se organizează seminarii pe această temă și lumea te va ajuta, fără probleme. A, le plac scrisorile de intenție!

9. Fii pregătit să spui mulțumesc. Pentru un popor care nu are sintagma te rog în vocabular, sunt politicoși când vine vorba de mulțumit. Mie nu mi s-a părut așa o particularitate. Și la noi se mulțumește des, nu?

Și așa se încheie articolul cu tips-uri. Aș mai adăuga să iei cu tine morcovi pentru o mai bună integrare la ora prânzului, să investești într-un iPhone ca să nu pari extraterestru printre cei 99% care au unul și să flueri sau să fredonezi o melodie oriunde, pe stradă, autobuz, magazin, alegerea ta…

Articol preluat de pe Belva.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments