Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile la nivel global (dupa volum), a raportat pierderi de 1,16 miliarde de euro pentru anul trecut, comparativ cu un profit de 1,1 miliarde de euro inregistrat in 2010.

Rezultatul a fost puternic influentat de o pierdere de 1,1 miliarde de euro inregistrata in trimestrul al patrulea la divizia care produce hartile Nokia instalate pe terminalele mobile si in mod special de scaderea drastica a vanzarilor de telefoane mai ieftine. In acest sector, vanzarile au coborat cu 21%, la 10 miliarde de euro.

Vanzarile nete au scazut de la 42,45 miliarde de euro in 2010 la 38,66 miliarde de euro anul trecut, potrivit raportului financiar al grupului.

Nokia a vandut in ultimul trimestru mai multe smartphone-uri decat anticipau analistii, iar actiunile grupului au urcat pe bursa cu pana la 7%, sustinute de aceasta informatie.

Grupul a vandut 19,6 milioane de smartphone-uri, in timp ce analistii anticipau 18,5 milioane. Apple a comercializat in acelasi interval 37 de milioane de iPhone-uri.

Miza pe Windows

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, spera ca grupul sa poata vinde smartphone-uri bazate pe platforma Windows a Microsoft destul de repede pentru a compensa retragerea gamei de telefoane cu sistem Symbian. Linia de smartphone-uri Lumia a fost lansata in noiembrie in Europa si este extinsa treptat catre piete precum India sau China.

Grupul a anuntat, miercuri, semnarea unui acord pentru vanzarea fabricii de la Cluj cu producatorul italian de electrocasnice De’Longhi. Tranzactia va fi supusa aprobarii Consiliului Concurentei si ar putea fi finalizata in primul trimestru al anului in curs.

In septembrie 2011 Nokia a anuntat ca va opri productia de telefoane mobile la Cluj si ca va vinde halele de productie, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor. Grupul finlandez a inceput productia la Jucu, langa Cluj, in februarie 2008, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 milioane euro.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments