238743 erkki tuomiojaMinistrul finlandez de Externe, Erkki Tuomioja, susţine, într-un interviu amplu acordat publicaţiei britanice Daily Telegraph, că ţara sa a adoptat un plan operaţional pentru a părăsi zona euro, „pentru orice eventualitate”.

Social-democratul Tuomioja, care este ministru de anul trecut, dar a mai ocupat această funcţie între anii 2000 – 2007, militează, explicit, pentru renunţarea la euro: „Renunţarea la euro nu înseamnă sfârşitul Uniunii Europene. Dimpotrivă, ar putea face ca Uniunea să funcţioneze mai bine. (…) (Altfel) Fie Sudul, fie Nordul (UE – n.r.) se vor separa, întrucât constrângerile monedei unice provoacă suferinţa a milioane de oameni şi distruge viitorul Europei”.

Oficialul insistă: „Este o catastrofă totală. Vom rămâne fără bani cuntinuând pe drumul pe care mergem. Dar nicio ţară din Uniune nu vrea să îşi asume responsabilitatea de a fi prima care renunţă la euro”. Tuomioja adaugă că nici în ţara sa renunţarea la euro nu a devenit politică de stat, dar e „doar o chestiune de timp”.

Finlanda are un rating de ţară maxim – AAA.

Articol preluat de pe Jurnalul.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments