Şeful poliţiei norvegiene a demisionat joi, în urma publicării unui raport foarte critic asupra eforturilor poliţiei privind atacurile comise anul trecut de către Anders Behring Breivik.

Anunţată de ministrul Justiţiei Grete Faremo în cadrul unei dezbateri televizate, demisia lui Oeystein Maeland, cu efect imediat, are loc la trei zile după ce o Comisie independentă de anchetă a apreciat că Breivik ar fi putut să fie arestat mai devreme de 22 iulie 2011, lucru care ar fi salvat multe vieţi.

În acea zi, extremistul de dreapta a ucis mai întâi opt persoane detonând o bombă lângă sediul Guvernului, la Oslo, iar ulterior a ucis alte 69 de persoane deschizând focul într-o tabără de vară a tinerilor laburişti. pe insula Utoya.

Creată de către Guvern pentru a învăţa de pe urma acestui masacru, Comisia a relevat numeroase nereguli din partea poliţiei, între care semnalarea extrem de târzie a ucigaşului şi a vehiculului său, probleme de comunicare, proceduri prost respectate, mijloace neadaptate şi altele.

Ulterior, presa a criticat dur conducerea poliţiei pentru că a încercat să îşi protejeze angajaţii şi pentru că nu a dezvăluit totul în rapoartele cu privire la greşelile comise de poliţişti în ziua dramei.

Oeystein Maeland şi-a motivat demisia prin lipsa de încredere pe care susţine că o resimte din partea Guvernului.

„Încrederea ministrului Justiţiei este desigur decisivă pentru ca eu să rămân la postul meu”, a declarat el, citat de agenţia NTB.

„Dacă ministrul şi alţi oficiali politici nu clarifică această problemă fără echivoc, îmi devine imposibil să îmi continui munca”, a adăugat el.

Oeystein Maeland preluase această funcţie cu doar câteva zile înainte de atacurile de la 22 iulie.

Articol preluat de pe Mediafax.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments