Sven HasselSven Hassel, celebru pentru opere precum „Blindatele mortii” si „Gestapo”, a decedat, pe 21 septembrie, la varsta de 95 de ani, potrivit unui anunt postat pe site-ul oficial al scriitorului.

Sanatatea lui Sven Hassel s-a deteriorat rapid in ultima perioada, in special in ultimele zile, si in ciuda faptului ca s-a luptat curajos pana la sfarsit, inima lui a cedat.

„Durerea ne este alinata de faptul ca acum se odihneste si ca este din nou alaturi de iubita lui sotie”, se spune in comunicatul postat pe site-ul oficial al scriitorului.

„Sven avea un ras contagios care venea direct din inima. Avea o incredibila putere a vointei, pe care o manifesta cu multa seriozitate, un rezultat al supravietuirii ororilor razboiului. De fapt, expresia sa ascundea un suflet plin de pasiune pentru viata si un fel de a se minuna precum un copil, trasaturi pe care putine persoane le mai mentin ca adulti. Era un supravietuitor, un luptator, un povestitor si un visator”, se spune in mesaj.

„Chiar daca Sven ne-a lasat in urma pentru a-si continua calatoria inainte, vom gasi intotdeauna esenta lui in cele 14 carti care prezinta experientele traite in al II-lea Razboi Mondial alaturi de camarazii de razboi. Speranta lui era ca aceste carti vor descrie teroarea razboiului astfel incat tinerele generatii sa isi dedice vietile salvarii oamenilor, nu distrugerii lor”, se mai spune in comunicatul oficial.

Sven Hassel, pe numele sau Sven Pedersen, s-a nascut pe 19 aprilie 1917, la Fredensborg, in Danemarca. La varsta de 14 ani a intrat in marina comerciala, iar in 1937 Hassel s-a mutat in Germania, pentru a se inrola ca voluntar in armata.

A luptat pe mai multe fronturi, fiind ranit de mai multe ori. In cele din urma, a ajuns la gradul de locotenent. S-a predat trupelor sovietice de la Berlin in 1945 si si-a petrecut anii urmatori in diverse lagare de prizonieri.

A inceput sa scrie prima sa carte, „Legiunea Blestematilor”, in timp ce era prizonier in lagare. A fost eliberat in 1949, iar in 1951 s-a casatorit cu Dorthe Jensen, sotia sa fiind cea care l-a incurajat sa scrie despre experientele sale din razboi. Prima lui carte, „Legiunea blestematilor”, a fost publicata in 1953.

In 1957, Sven Hassel a ramas paralizat si timp de doi ani s-a luptat cu boala. Dupa recuperare, si-a continuat activitatea de scriitor. In 1964 s-a mutat la Barcelona, unde a trait pana la sfarsitul vietii.

De-a lungul timpului, Sven Hassel a publicat mai multe volume, intre care: „Legiunea blestematilor”, „Blindatele mortii”, „Camarazi de front”, „Gestapo”, „General SS”, „Imperiul iadului”, „Moarte si viscol”, „Drum sangeros catre moarte”, „Curtea martiala” si „Comisarul”.

In anul 1987, cartea „Blindatele mortii” a fost ecranizata sub denumirea „Frontul terorii/ The Misfit Brigade”.

Articol preluat de pe ProTV.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments