Google aniversează 127 de ani de la naşterea lui NIELS BOHR, fizician danez care a avut contribuţii esenţiale la înţelegerea structurii atomice şi a mecanicii cuantice, pentru care a primit Premiul Nobel în 1922.

Născut în 5 octombrie 1885, la Copenhaga, NIELS BOHR a fost profesor de fizică şi directorul Institutului de Fizică Teoretică din Copenhaga. De asemenea, a făcut parte din echipa de fizicieni care a lucrat la dezvoltarea bombei atomice în Al Doilea Război Mondial (Proiectul Manhattan).

NIELS BOHR este tatăl lui Aage Bohr, de asemenea fizician laureat al Premiului Nobel, în 1975.

NIELS BOHR a studiat filozofia şi matematica la Universitatea din Copenhaga, dar şi-a schimbat specializarea, după ce a câştigat un concurs de fizică în 1905. În 1911, a devenit Doctor în Fizică.

În 1916, a fost numit şef al Catedrei de Fizică Teoretică de la Universitatea din Copenhaga, post creat special pentru el. În 1921, NIELS BOHR a înfiinţat Institutul de Fizică Teoretică, devenind directorul acestuia.

Un an mai târziu, NIELS BOHR a primit Premiul Nobel pentru „cercetarea structurii atomilor şi radiaţile emanate de aceştia”.

După învadarea Danemarcei de către Germania, NIELS BOHR a fugit în Marea Britanie, ajungând ulterior în SUA unde a lucrat la Proiectul Manhattan.

După terminarea războiului, NIELS BOHR s-a întros la Copenhaga. Fizicianul a murit pe 18 noiembrie 1962, la 77 de ani.

Articol preluat de pe Gandul.info

Comentati folosind contul Facebook

comments