Nicolae Stoica a cerut azil politic în Norvegia. Foto facebookJustiţia din Norvegia a refuzat extrădarea în România a unui tânăr condamnat la Alba Iulia la pedeapsa de 4 ani şi 2 luni de închisoare pentru înşelăciune. Nicolae Stoica (28 ani) a cerut azil politic în Norvegia pe motiv că a fost condamnat pe nedrept şi a fost persecutat în România.

Interpol România a solicitat în 27 septembrie 2012 Judecătoriei Alba Iulia aprobarea cererii de extrădare a urmăritului internaţional Nicolae Stoica din Norvegia. În aceaşi zi, instanţa de judecată a avizat cererea care a fost transmisă autorităţilor norvegiene. Instanţele de judecată din Norvegia au respins, însă, solicitarea Interpol România.

“Judecătorul norvegian consideră că sunt legal în Norvegia şi cel mai important aspect este că pot să-mi continui lupta politică pentru nevinovăţia mea. Curtea de Apel din Norvegia (instanţa de judecată compusă din 3 judecători norvegieni) a respins şi de data aceasta categoric argumentele copilăreşti făcute de autorităţile judiciare (Interpol) privind extrădarea urmăritului internaţional Nicolae Stoica în ţara de origine, România. Argumentul împotriva extrădarii este simplu: sunt condamnat nedrept şi persecutat politic”, a afirmat Nicolae Stoica după pronunţarea autorităţilor judiciare norvegiene.

Cererea de extrădare a fost înaintată la aproape un an de la pronunţarea definitivă a justiţiei din România în dosarul în care a fost judecat şi Nicolae Stoica. Acesta a fost condamnat alături de alte 13 persoane pentru înşelăciune prin metoda maşinii de cusut “Singer”. Faptele au avut loc în urmă cu 8 ani- Tânărul, care a crescut în orfelinate din judeţul Alba, se consideră nevinovat şi victima sistemului judiciar şi politic din România, care, în opinia lui, “persecută” cetăţenii de etnie romă. În prezent încearcă să revizuiască sentinţa definitivă, dar a pierdut procesul al Judecătorie. Pentru recurs susţine că a cerut strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Alba Iulia.

http://www.ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2012/07/Nicolae-Stoica-Oslo-la-ONG.jpg

Nicolae Stoica a şi organizat o acţiune de mediatizare în Alba Iulia a situaţiei în care se află. În ultimele zile ale lunii septembrie, în locurile publice din oraş au fost lipite mii de etichete cu mesaje ale tânărului aflat în Nervegia. Surprinzător, la câteva zile de la această acţiune a fost înregistrată la Judecătorie cererea de extrădare din Norvegia.

În ţara din nodul Europei, Nicolae Stoica a devenit un lider al comunităţii de etnie romă plecată din România. Este preşedintele asociaţiei “Folk er Folk” (Oameni pentru Oameni) prin intermediul căreia luptă pentru drepturile romilor. În această calitate a apărut la posturi TV şi radio, dar şi în ziare locale şi pe internet. A apărut şi la o televiziune de ştiri din România sub numele de Nicolae Căldăraru, în luna iulie 2012, când a avut loc un conflict între romi şi poliţia norvegiană.

Articol preluat de pe Adevarul.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments