El a ales România. Patrick Nordstjærne. Let’s meet Cupidon
Şi-a făcut studiile în ţara lui, Danemarca. A lucrat pentru companii renumite, precum KPMG sau Carlsberg. În urmă cu doi ani, a aterizat în România, din direcţia Sofia, unde se stabilise temporar pentru un angajament profesional. Un weekend la Bucureşti i-a schimbat viaţa: i-a plăcut oraşul, s-a îndrăgostit de o româncă şi a creat „Let’s Meet”, cea mai răspândită comunitate offline din România pentru persoanele single.
O lume în care tot mai mulţi oameni îşi caută locul şi speră la o minimă siguranţă. Danemarca, o ţară frumoasă, cunoscută pentru „Probably the best beer in the world” sau Lego şi reprezentată, în înalta societate internaţională, de cuplul princiar perfect , nu este deloc o excepţie de la un scenariu conturat adesea pesimist. Impozitarea ridicată şi nivelul de salarizare fac dificil pentru anumite industrii locale să mai concureze pe pieţele de export.
Danezii s-au obişnuit cu un nivel ridicat de trai, cu servicii publice impecabile, pe care le-au putut menţine cu uşurinţă, în vremurile bune. Astăzi, din cauza declinului general şi a pierderii a 100.000 de locuri de muncă, această ţară îşi pune serioase întrebări. Între timp, multe familii îşi pierd slujbele, iar piaţa imobiliară este şi aici pe linia de plutire.
Patrick Nordstjarne are 40 de ani. Şi-a părăsit ţara în această atmosferă, alegând să se reinventeze departe de casă. Un tip plin de entuziasm şi optimism. Un exemplu despre cum să nu renunţi niciodată atunci când ştii că poţi. A lucrat 11 ani în cadrul serviciilor de audit şi consultanţă fiscală. Apoi, s-a alăturat KPMG Copenhaga. A condus, timp de 2 ani, echipa Finance Group de la Radiometer Medical, un mare producător danez de echipamente medicale, cu activităţi extinse în peste 30 de ţări. A mai făcut o oprire rapidă la Carlsberg, înainte de a zbura spre Europa de Est, la Sofia. De aici, drumul spre Bucureşti a fost şi mai scurt…
Un nou început
Un weekend prelungit în România a fost de-ajuns ca Patrick să ştie că aceasta poate fi ţara unui nou început pentru el. Dar nu cunoştea pe nimeni. Nu venea cu vreun angajament profesional avantajos, aşa cum se întâmplă adesea cu străinii trimişi în România.
Nu o idee de business, nimic. Doar curiozitate şi un optimism infinit. Când a sosit la Bucureşti, în august 2010, era destul de sigur că, având un CV convingător, o slujbă bună nu va fi o problemă. Dar, după câteva luni, a devenit clar că optimisul său nu era împărtăşit şi de head-hunteri. Aşa că a venit cu un plan. Logodit între timp cu Mihaela, într-o zi de 11, un număr care îi poartă noroc, Patrick a decis să mai rămână în România şi să aibă răbdare. Norocul nu mai depindea de el. A încercat să înveţe limba şi să-şi obţină permisul local de conducere. Avea să se blocheze rapid în metehnele locale. Nu a găsit material didactic în limba engleză pentru o şcoală de şoferi, aşa că a fost nevoit să aleagă metroul. Nu pare să îl deranjeze, dimpotrivă, îmi spune că este destul de impresionat de metroul bucureştean. Altele au fost greutăţile de început care aproape l-au copleşit. „Totul a fost descurajator. Dar renunţarea nu a fost niciodată stilul meu”, spune Patrick. Şi a venit, la un moment dat, cu o idee de export: „Let’s meet”.
Din Danemarca, cu dragoste la Bucureşti
Proiectul, danez la origine, adună la un loc oamenii single, „de calitate”. Conceptul original care l-a inspirat pe Patrick se numeşte „Running Dinner”, cea mai răspândită şi profitabilă platformă de întâlnire din Danemarca. O modalitate de a reuni şi roti mii de oameni, single sau nu, dispuşi să petreacă timpul într-un mod agreabil alături de cei care le sunt asemeni. Sau nu. Socializează, gătesc, mănâncă, beau şi îşi găsesc sufletul pereche, poate. În 10 ani, baza de date a variantei daneze a ajuns la 35.000 de profiluri. Un concept de succes despre care Patrick s-a întrebat „Cum pot adapta asta la oraşul Bucureşti şi cum vor înţelege românii beneficiile?”. Răspunsul nu a întârziat: în primăvara anului trecut, a fost lansat siteul pe Facebook, iar o lună mai târziu, în aprilie, „Let’s meet” organiza primul eveniment la Bucureşti. Astăzi, cei peste 1.500 de membri îl recomandă mai departe familiilor, prietenilor şi colegilor lor.
O afacere de viitor
Poate fi aşa ceva un business, într-un oraş precum Bucureşti? „Targetul meu cu «Let’s meet este într-o continuă schimbare. Pentru început, a fost doar o modalitate de a mă ţine ocupat. În plus, am ştiut de la bun început că, odată expusă ideea, ea va fi copiată de cineva cu o reţea mai mare de prieteni, aşa că singura cale să descurajez competiţia a fost să fac totul gratis. Nu am privit proiectul ca pe o afacere, ba chiar am adus bani de acasă.
Am avut câteva momente decisive la început, care au definit proiectul în felul în care arată astăzi. Construirea unei afaceri nu este un lucru uşor la Bucureşti, iar pentru un străin totul capătă alte dimensiuni. Am petrecut mult timp în primul an cu lucruri care nu au produs întotdeauna un rezultat măsurabil, dar eforturile combinate de muncă grea şi dăruire ne-au convins că există un viitor pentru acest proiect, în România. O afacere, dacă alegeţi să-i spuneţi aşa.” Dar cel mai important target pentru Patrick a fost, spune el acum, „de a dovedi tuturor celor care au râs la început că acest lucru poate fi făcut şi că nu aveau suficiente date cu privire la potenţialul unei comunităţi sociale care să funcţioneze bine. „Sunt mândru de ceea ce am realizat astăzi, deşi nu este o afacere profitabilă. Nu încă…”
Cum a găsit România
„Am fost complet nepregătit pentru ceea ce am văzut”, îşi aminteşte Patrick, fiindcă „în general, ne formăm opiniile şi aşteptările pe ceea ce auzim şi citim. Cunoscând statisticile financiare din România şi Bulgaria, am fost surprins să văd atât de multe maşini străine şi relativ costisitoare, precum şi alte simboluri excesive de bogăţie la Bucureşti. Am concluzionat că, dacă ratingul mediu al României este «slab», atunci avem o mulţime de oameni aici care trebuie că au nimic sau foarte puţin. În orice caz, ce mi-a plăcut de la început la acest oraş a fost că, oriunde mergeam, găseam oameni comunicativi, care vorbesc limba engleză”, povesteşte Patrick, care îşi aminteşte nostalgic de prima sa plimbare prin Herăstrău, de descoperirea Arcului de Triumf şi a centrului vechi. „Bucureştiul are atât de multe lucruri de oferit! Încă sunt surprins pozitiv atunci când descopăr noi zone ale oraşului.”
„Nu contează cu adevărat dacă percepţia altor oameni asupra ta este superficială”, mai spune tânărul danez atunci când vreau să aflu dacă veştile rele despre România ajungeau până în ţara lui. „Este nu doar superficial să se creadă că o minoritate reprezintă majoritatea, este evident greşit. La fel este când România este privită ca o ţară săracă. Ţara este bogată în resurse naturale şi deţine un mare potenţial. Dar a cui este responsabilitatea? Nu putem da vina pe lumea din afară pentru problemele noastre. Ne putem plânge, dar nu ne va face niciun bine asta. Asumarea responsabilităţii, extinderea orizontului şi stabilirea obiectivelor sunt, în opinia mea, ceea ce va duce această ţară înainte şi eu cred cu tărie că acest lucru ar fi cel mai bun mod de a schimba inclusiv percepţia în afară.”
CHESTIONARUL INCOME
1. „Let’s meet”. De ce?
Pentru că am finalizat cu succes 57 de evenimente în Bucureşti, unde am rotit aproape 2.000 de persoane single. Bucureşti, care este cel mai mare oraş din reţeaua noastră în România, are peste 1.200 de membri, iar astăzi avem o varietate de concepte dinamice care se potrivesc multora. Toate acestea răspund de la sine. Şi pentru că am putut şi oportunitatea a fost acolo.
2. Cine sunt aceşti oameni, care interacţionează prin intermediul „Let’s meet”?
Suntem adesea prezentaţi într-o neînţelegere larg răspândită, cum că, în general, oamenii single sunt nefericiţi. Ce îi face pe oameni nefericiţi? Dacă idealul este de a fi într-o relaţie, atunci
aceia care sunt, sunt cu toţii fericiţi? Din propria mea experienţă ştiu că lipsa de control asupra propriei vieţi, lipsa oportunităţilor şi aşteptările nerealiste pot provoca un sentiment de nefericire. Este aceasta o stare permanentă? Bineînţeles că nu! Viaţa este plină de surprize şi oportunităţi, dacă le cauţi. Avem instrumentele necesare pentru a schimba tot ceea ce ne punem în minte. La „Let’s meet”, avem de-a face cu oameni cu educaţie şi joburi bune. În vreme ce unii sunt într-o căutare activă a unui partener, alţi iau în considerare opţiunile. Indiferent de preferinţa lor, este o platformă bună de a întâlni oameni noi. De ce? Nu sunt genul care să spună altora ce să facă, dar, de fapt, noi ştim că noile oportunităţi rareori bat singure la uşă. Socializarea într-un cadru frumos şi în grupuri de persoane care se potrivesc criteriilor alese de fiecare este o abordare inteligentă pentru oamenii single, deştepţi, care vor să-şi extindă opţiunile. Deschiderea către noi experienţe le-ar putea schimba viaţa.
3. România…
Un potenţial extraordinar, o ţară frumoasă, veri calde şi persoane inteligente. Văd un potenţial mult mai mare aici decât în ţări precum Portugalia, Spania, Italia şi Grecia. Economiile lor şi lipsurile clasei politice ar trebui să fie o lecţie pentru Europa de Est. În România, avem acum şansa de a îmbunătăţi totul, într-un mod durabil.
4. Danemarca…
Este uşor să te concentrezi pe lucrurile bune din Danemarca, fiindcă există multe. Românii au auzit, probabil, despre Lego, Maersk, Danfoss, Carlsberg/Tuborg şi Ecco, dar exportăm, de asemenea, şi în domeniile agricultură, tehnologii medicale, design de textile, bijuterii şi mobilier, ca să nu mai vorbim despre succesul nostru în industria muzicală şi de film, care, de asemenea, aduc acasă valută străină valoroasă pentru ţară. Dar, de fiecare dată există şi reversul medaliei, şi cred că cum ne confruntăm cu destule probleme economice şi sociale şi în Danemarca.
5. Ce îţi place la români?
De când am venit aici, am lucrat cu unii dintre cei mai dedicaţi şi entuziaşti oameni din cariera mea, mereu dornici să înveţe şi să obţină rezultate performante şi de calitate. Prin intermediul „Let’s meet”, am întâlnit tipi extraordinari, care, atunci când lucrurile nu arătau aşa bine, ne-au încurajat să continuăm. Le sunt recunoscător tuturor oamenilor loiali şi serioşi pe care îi întâlnesc în fiecare zi şi sper că asta va continua.
6. Ce nu îţi place?
Cred cu adevărat că românii văd viaţa şi viitorul într-un mod negativ. Se ştie că o gândire pozitivă generează rezultate pozitive. Știu că mulţi oameni dau încă vina pe trecut, dar niciodată nu am considerat trecutul o scuză pentru a nu fi deschis la noi experienţe viitoare. Am, de asemenea, senzaţia că nu există o tradiţie, la români, în a lucra împreună pentru un scop comun.
7. Cine eşti tu, fondatorul „Let’s meet”?
Îmi place să mă ocup de „Let’s meet” şi îmi place să întâlnesc toate aceste persoane diferite pe care le avem pentru evenimentele noastre. Sunt în relaţii de prietenie cu cei mai mulţi dintre participanţi şi cred că aceasta este o parte căreia îi datorăm reuşita noastră până în prezent. Nu poţi face acest tip de activitate dacă nu eşti dedicat la fiecare pas din drum. Eu însumi sunt un tip căruia îi place să iasă, să asculte muzică, să bea câteva beri şi să stea de vorbă cu oamenii. Mulţi ani, am lucrat cu echipe numeroase.
8. Hobbyuri?
Hobbyurile mele sunt alt motiv pentru care am creat de „Let’s meet”. Îmi place să fac scuba diving, să joc bowling, să gătesc şi să schiez.
9. Tu, peste un deceniu…
Chiar dacă acest proiect mi-a oferit multe experienţe bune şi m-a adus în contact cu mulţi oameni interesanţi, nu văd asta ca pe un job full-time, care ne poate întreţine pe mine şi familia mea. Cred că am multe lucruri bune de oferit. Nu am fost niciodată bun la prezicerea viitorului, dar, privind înainte, văd oportunităţi nelimitate. Căutarea de provocări şi oameni de calitate mă va duce, fără îndoială, către noi orizonturi. Sunt aici, acum, pentru că am ales să fiu, dar cred că pot face ceva indiferent unde mă duc. Sper la o viaţă sănătoasă pentru mine şi familia mea.
10. Crezi că ţi-ai găsit vocaţia aici?
Categoric! Să vin în România a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat vreodată, chiar dacă nu a fost uşor la început. Am ales să văd ultimii doi ani ca parte a călătoriei mele educaţionale prin viaţă. Îmi amintesc că paharul este pe jumătate plin, nu pe jumătate gol…
Patrick Nordstjarne
Varsta: 40 ani
Ţara de origine: Danemarca
Domiciliul actual: Bucureşti
Profesia: Economist
Ocupaţia actuală: Fondator „Let’s meet”, business consultant
Articol preluat de pe IncomeMagazine.ro
Uitati site si Facebook :
http://www.letsmeet.ro/
http://www.facebook.com/LetsMeet.ro