Ambasadorul ecuadorian la Londra nu este convind de vinovăţia lui Assange în cazurile de viol de care îl acuză două suedezeMinistrul de Externe al Ecuadorului, stat căruia fondatorul WikiLeaks Julian Assange i-a solicitat azil politic, a ironizat miercuri cazul de viol şi agresiune sexuală, lansat împotriva acestuia în Suedia.
„Pe mine, personal, (aceste acuzaţii) mă fac să mor de râs”, a declarat pentru presă şeful diplomaţiei ecuadoriene Ricardo Patiño. „Este acuzat pentru că s-a rupt prezervativul”, a adăugat el.

Fondatorul australian al WikiLeaks se află, de la 19 iunie, sub protecţia ambasadei ecuadoriene din Londra, unde s-a refugiat pentru a evita extrădarea în Suedia, după care a refuzat să răspundă la convocarea poliţiei britanice.

Assange, care afirmă că a avut doar relaţii consensuale cu cele două reclamante suedeze, se teme că va fi extrădat ulterior în Statele Unite, cu scopul de a fi judecat pentru spionaj, în urma divulgării de către site-ul său a peste 250.000 de telegrame diplomatice americane.

Ecuadorul, al cărui preşedinte socialist Rafael Correa şi-a exprimat deja simpatia pentru fondatorul WikiLeaks, nu a oferit un termen în care să răspundă cererii de azil a australianului.

„Suntem în curs de colectare a informaţiilor asupra acestor presupuse acuzaţii din Suedia”, a adăugat Patiño. Potrivit acestuia, una dintre reclamante a declarat că şi-a „dat seama că, în unele nopţi, prezervativul s-a rupt”.

„Ar trebui să fii puţin naiv să crezi că acesta este principalul motiv” al cererii de extrădare, a comentat el. „Trebuie să examinăm aceste elemente, deoarece sunt justificarea oferită în vederea extrădării”, a continuat ministrul.

În opinia ministrului ecuadorian, această problemă „este fundamentală pentru luarea deciziei” de acordare sau nu a azilului politic.

„De câte ori a extrădat Marea Britanie persoane pentru astfel de motive, doar pentru a fi interogate în altă ţară?”, a continuat el, precizând că guvernul său a solicitat avocaţilor să examineze „în ce măsură se justifică ceea ce sunt pe cale să facă cei din Europa”.

„În cazul Ecuadorului, niciodată nu vom cere sau accepta o solicitare de extrădare pentru interogarea unei persoane”, a subliniat Patiño, argumentând că nu a existat”şi nici nu există vreo procedură judiciară reclamând arestarea” lui Assange.

Articol preluat de pe rtv.net

Comentati folosind contul Facebook

comments